Підтримати нас

Діти не люблять читати: що робити

Vgoru
Автор статті
12 жовтня 2021 13:22
3,009
Поширити:

Багато книжкових видавництв в Україні випускають навчальну, художню літературу для загального розвитку дітей. Серед них популярні: "Основа" (м. Харків), видавничий дім "Школа", "Грані-Т"(м. Київ), "Арбукс" (м. Львів).

Усі навчальні посібники і підручники перед випуском мають отримати гриф Міністерства освіти і науки України. Створюється спеціальна комісія із науковців, учителів-практиків, які перевіряють їх відповідність навчальній програмі. Навчальна книга поруч з дитиною протягом всього періоду навчання в школі, з моменту першого відкриття Букваря і закінчуючи посібниками для 11 класу. Вона веде дитину з року в рік, відкриваючи незвідані сторінки історії, вчить любити поезію і прозу, мистецтво, пізнавати світ цифр і фізичних понять, розвиває здібності і вміння, які знадобляться у подальшому житті. Ілюстрована художня література приваблює якісною поліграфією і цікавим змістом.

Щороку видавництва беруть участь у найбільших українських та європейських ярмарках, форумах видавців, намагаючись задовольнити потреби сучасних дітей. Багато видань реалізується через книгарні й інтернет – магазини. Зокрема, електронний майданчик Karpachoff рекомендує до уваги читачів:

  • сучасні казки для малюків – "Гільда і Троль", " Груффало", "Крихта та її блискавичні мрії";

  • малятам − "Жива книга", "Жирафи не танцюють", "Забудькувата киця Мона";

  • розвиваючі видання – "Мій музей", "Калябетка".

Здавалося б, усе просто: навчальні посібники, підручники, художня література дарують прекрасну можливість дітям пізнавати нове. Їх порівнюють з ріками, які напувають планету мудрістю, але чому останнім часом спостерігається негативна тенденція: ДІТИ НЕ ЛЮБЛЯТЬ ЧИТАТИ!

Що робити

Чи велика це проблема: думки різні. Учителі, психологи, науковці в один голос твердять: головна причина прохолодного ставлення школярів до читання в тому, що вони не бачать батьків із книгою в руках. Наразі не у кожній сучасній квартирі, де живуть діти, знайдуться пошарпані, підклеєні обкладинки, зачитані до дірок видання з пожовклими сторінками, − батьки за рахунок книжкових шаф звільняють місце в будинку для інших потреб. У багатьох сім'ях дітей виховують телевізор і планшет, а батьки не «вилазять» із соціальних мереж. Хоча інші стверджують, що нічого поганого в тому, що дитина пізнає світ через інтернет, немає: це швидко, просто і головне − НАДЗВИЧАЙНО ЦІКАВО! Але мова не йде про те, щоб зовсім заборонити гаджети і обходитися тільки друкованими текстами, а про те, щоб електронні і друковані джерела інформації доповнювали одне одного.

Щоб читання не втрачало цінність, читача потрібно ростити змалечку. Прилаштувавши малюка у себе на колінах, потрібно читати  казки, вчити невеликі віршики, розглядати кольорові ілюстрації. І робити це постійно, адже спокійний мамин голос під час читання казки заспокоює, допомагає швидко вилікуватись під час хвороби. Мамина казка – це згадка і тепле приємне відчуття, яке залишається на все життя. Гаджети ніколи не залишать у душі цей спомин.

Перші книжечки - це приємний бонус: ранній розвиток мови, формування хорошої пам'яті, образного мислення, навички читання в дошкільному віці і, звичайно ж, любов до книги.

Починаючи з раннього віку, потрібно дарувати дітям не тільки іграшки, але і книги, пояснюючи їм, що всі відомі люди, діячі науки і мистецтва стали такими за рахунок великої кількості прочитаних книг. Але не наполягайте на читанні, якщо дитина хоче пограти в футбол, послухати музику, або пововтузитися з домашніми тваринами. Коли дитина вдосталь побавиться, вона сама схоче відпочити із книгою в руках чи з гаджетом. Хай це не буде виключенням, але контроль над тим, в які ігри грає на планшеті, яку інформацію читає в інтернеті, повинен бути. Щоб дитина любила читати, книга повинна бути цікавою!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ