Підтримати нас

Чому «не бачать» незаконних АЗС

Автор статті
15 червня 2018 10:58
587
Поширити:

Начальник Великолепетиського районного сектору Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій  у Херсонській області Михайло Суржик, якого звинувачують в отриманні хабара, повернувся до своїх обов’язків.

Про це стало відомо з ухвали Херсонського міського суду, обнародуваної в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з матеріалами кримінальної справи, на початку березня 2018 року якийсь підприємець орендував складське приміщення на території смт. Велика Лепетиха, встановив там ємність на десять тонн та почав торгувати пальним. На місце торгівлі завітав начальник Великолепетиського сектору ГУ ДСНС та сказав, що повинен припинити незаконну діяльність і притягнути підприємця до відповідальності. Але можна «домовитися», якщо він  платитиме одну гривню з кожного реалізованого літру дизпалива. Але не коштами, а  талонами на бензин марки А-92.

Отже, коли Михайлу Суржику принесли в службовий кабінет черговий «розрахунок», тобто, 12 талонів номіналом 15 літрів кожний, його затримали співробітники військової прокуратури та правоохоронних органів.

Під час обшуку вилучено не тільки талони, а  також квитанції для придбання бензину на суму 4950 грн. та заяву підприємця на ім’я  начальника управління про передачу 180 літрів бензину марки «А-92» у якості благодійної допомоги.

Начальнику Великолепетиського районного сектору ДНС правоохоронці оголосили підозру в скоєнні злочину за ч. 3 ст. 368 КК України й клопотали перед судом про призначення йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, також клопотали визначити заставу в розмірі 204 000 гривень (у два рази більшу, ніж зарплата за весь рік), та  відсторонити від посади.  Адже звинувачення тяжке: одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, - карається позбавленням волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Суд відсторонив головного районного пожежного від посади на два місяці, проте обмежився запобіжним заходом у вигляді домашнього арешту з забороною залишати житло з 21.00 год. до 07.00 год. Також судом арештовано будинок, який належить звинуваченому.

Цікаво, що згідно з декларацією, у Михайла Суржика  немає ніякої автівки. Є невеличкий будинок  (65 кв.м.) у смт. В Лепетиха, де він проживає з безробітною дружиною та старенькою матір’ю, та 15,4 сотки землі в с. Рубанівка. Більше того, будинок закладено для забезпечення кредиту, взятого під майбутнє будівництво, проте об'єктів незавершеного будівництва - теж іще нема.

Термін відсторонення Михайла Суржика від посади спливав 3 червня. Військова прокуратура Херсонського гарнізону звернулася до суду з клопотанням продовжити строк відсторонення ще на місяць, тобто до 03.07.2018 року. Проте напередодні засідання суду з цього питання прокуратура клопотання… відкликала.

Таке трапляється, якщо стають відомі обставини, що «виключають обґрунтовану підозру у вчиненні особою кримінального правопорушення» (ст. 185 Кримінально процесуального Кодексу). Тобто, грубо кажучи, «справа розвалилася».

Пам’ятаєте, як колишній одіозний суддя обласного Апеляційного суду Анатолій Іванищук уникнув покарання та ще й почесно вийшов на пенсію? Хоча в лютому 2012 року його затримали навіть не за 12 талонів на бензин, а під час одержання хабара у розмірі 100 тисяч доларів США за «правильне» судове рішення. Його справу теж закрили, тому що він якимось чином зміг довести, що брав гроші «не для себе», а на ремонт будівлі Апеляційного суду. Тобто, не мав від хабара особистої користі.

Отже, Михайло Суржик теж, мабуть, не мав користі від талонів на пальне. Тому що, по-перше, у того нема особистого автотранспорту. По-друге, навряд чи керівник такого рівня буде перепродавати комусь талони на пальне. А по-третє, ні для кого не секрет, що держава не забезпечує свої служби (чи надзвичайників, чи фіскалів, чи поліцію) необхідною кількістю витратних матеріалів. 

А як наслідок, ми маємо величезну кількість незаконних заправок по всій області, яких контролюючі органи «чомусь не бачать».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ