Підтримати нас

Чемпіонат завершився. Футзальна Україна без медалей, але з гідністю

Автор статті
07 лютого 2022 07:43
999
Поширити:

Вчетверте у своїй історії збірна України з футзалу пробилася до четвірки найсильніших команд європейського континенту. Після програшу у півфіналі 12-го Чемпіонату Європи, який цього року проходив у Нідерландах, наша команда мала право розраховувати на бронзові медалі у грі за третє місце. Щоправда, це завдання було непростим: адже протистояла українцям збірна Іспанії, яка жодного разу за весь час не залишилася без медалей першості, а на вершину піднімалася сім разів. Крім того, турнір був дуже напруженим, із щільним графіком, у низці матчів Україні через травми не могли допомогти окремі виконавці, і це, звичайно, впливало на характер ігрових дій: і моральні, і фізичні сили були на межі.

Однак українським футзалістам таки вдалося дати справжній бій фаворитам з Піренеїв. Принаймні, у першому таймі, коли збірна України виглядала анітрохи не гірше за суперника.

Втім, висока виконавська майстерність іспанців почала позначатися вже в дебюті, коли гравці у червоно-синій формі кілька разів реально загрожували воротам Кирила Ципуна. Усі ці спроби воротар звів нанівець своїми чудовими діями. Слід зазначити, що голкіпер херсонського "Продексиму" впродовж усього турніру демонстрував надійну, а місцями - просто вражаючу гру, ставши одним із найкращих "перших номерів" чемпіонату.

Але на 11-й хвилині українці все ж таки пропустили: пішов закид на дальній кут нашого карного майданчика, де Мельядо ефектним ударом у дев'ятку вразив ворота збірної України. У цьому моменті, швидше за все, помилився арбітр на лінії, який чи не помітив, чи “забув” помітити, що іспанці ввели м'яч у гру з порушенням правил, ударивши по м'ячу, що котився.

Пропущений гол не збентежив підопічних Олександра Косенка: вони дружно пішли в атаку і регулярно погрожували іспанським воротам. В одному з моментів Ігор Чернявський із київського ХІТу перехопив м'яч неподалік центральної лінії, зробив вражаючий слаломний прохід і чітким ударом послав м'яч у ближній від себе кут.

На жаль, нічийний результат протримався зовсім недовго: уже в наступній атаці нападник іспанців Солано спритно "зловив" круглого на ногу, відправивши його прямо під штангу воріт Ципуна.

У другому таймі українці підвищили темп, багато часу почали проводити на чужій половині майданчика, постійно випускаючи п'ятого польового гравця. Таку тактику тренерський штаб України застосовував ще у першому таймі, свідомо йдучи на ризик отримати гольову контратаку.

Хай там як, натиск української збірної ні до чого не призвів, а небезпечні моменти не вдалося реалізувати через відмінну гру воротаря іспанців Ерреро. А на 31-й хвилині Бойіс зорієнтувався у непростій ситуації та "прошив" сітку воріт збірної України.

Рахунок 1:3 за 9 хвилин до кінця зустрічі дозволяв сподіватися на краще, але вже наступної хвилини українці припустилися помилки, і Адольфо без перешкод забив четвертий гол.

Наприкінці "синьо-жовта" команда могла реально забити тричі, але м'яч вперто не йшов у ворота суперника.

Підсумок - 1:4, і "бронза" відлітає до Мадрида. Проте турнір загалом можна записати до активу української збірної, яка відчайдушно боролася у всіх шести матчах. Україна виграла дві гри: у Сербії та Казахстану, всього забивши 16 м'ячів і пропустивши 15. А ще один "продексимовець" Михайло Зварич став одним із кращих бомбардирів першості, забивши 4 голи.

Підбиваючи підсумки турніру, головний тренер збірної України Олександр Косенко зазначив:

“Уже під час змагань нам хотілося більшого. Коли ми потрапили до півфіналу, то прагнули вийти і до фіналу. Як ми й домовлялися, намагалися рухатись крок за кроком. Я задоволений грою та самовіддачею хлопців. Усе це дає позитивну оцінку чемпіонату. Дякуємо усім вболівальникам, усім гравцям, всій команді, всім, хто був причетний до цього футзального свята”.

А чемпіонами Євро, як і чотири роки тому, стали португальці, які у фіналі, пропустивши від Росії два голи, зуміли не лише вирівняти ситуацію, а й виграти з рахунком 4:2.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ