Підтримати нас

Андрій Смолій: "слуги народу" готують ревізію мовного закону

Автор статті
26 грудня 2019 06:27
1,084
Поширити:

Законопроєкт про медіа, який пропонує президентська партія "Слуга народу", передбачає виведення питання мов при розповсюдженні і показі фільмів з-під мовного закону.

Про це політолог Андрій Смолій повідомив у себе в Telegram.

"Ось ще дві мовні норми, які законопроєктом "Про медіа" намагаються вивести з-під дії мовного закону. Перше. Це норма про кіноматографію. Наразі ця норма виглядає наступним чином: "Розповсюдження державної та інших мов при розповсюдженні та демонструванні фільмів визначаються законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У законопроекті від "слуг народу" пропонується регулювати питання кіноматографії лише законом про медіа, а не мовним законом де чітко вказано якою мовою мають бути фільми та серіали вироблені в Україні", - пояснив Смолій.

Крім того, законопроєкт фактично передбачає повернення до російськомовної преси, пише політолог.

Він нагадав, що з 2022 року, згідно з мовним законом, всі друковані ЗМІ повинні мати україномовний варіант.

"Законопроєкт від "слуг народу" передбачає наступну норму: "Друковані та онлайн-медіа в Україні видаються (виходять) державною мовою, а також іншими мовами, в порядку визначеному законами України" на противагу іншій нормі в мовному законі: "Видання друкованих засобів масової інформації, зареєстрованих в Україні, здійснюється державною мовою. Застосування мов у друкованих засобах масової інформації визначає закон України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тобто формуться підґрунтя до вилучення норми про україномовну пресу", - підкресоив Смолій.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ