Підтримати нас

Алевтина Швецова: Буду тепер у Маріуполі розповідати про Херсон

Автор статті
08 вересня 2021 13:02
1,634
Поширити:

"І справді! Чому ж до цього раніше не додумалися? От люди приїздять до Херсона на ГогольTRAINі, про місто нічого не знають. Аж тут - екскурсії, це така класна можливість познайомитися з новим містом, новими людьми!"

Так, цього року освітня програма Dream ГогольFEESTу включала силу-силенну різноманітних екскурсій, цікавих і для приїжджих, і для місцевих. Якщо екскурсіями по Херсону більше зацікавились гості, то дивні ідеї досліджувати в Херсоні інші міста здивували вже і херсонців. Як таке взагалі можливо?

Виявилося, не тільки можливо, а й захопливо. Хто відвідав екскурсію-storyliving маріупольської телеведучої Алевтини Швецової “Досліджуй Маріуполь, бро”, не може не визнати, що тендітна, але харизматична спікерка вразила своїм дивним екскурсійним проєктом. Принаймні, побачити на власні очі про те, що почули, захотілося.

Екскурсія-storyliving Алевтини Швецової “Досліджуй Маріуполь, бро” починається з символічного даруночка — кульочку “семків” з Маріуполя. Фото автора

10 кроків вулицею Суворова — і порція нової інформації: про маріупольські індустріальні гіганти, про доступні і недоступні твори монументального мистецтва, про старовинні будівлі та чудернацькі “родзинки” сучасної реальності, про місцевих знаменитостей і диваків, про туристичні локації та зовсім не туристичні місця. Її розповідь “чіпліяє”, і час від часу до групи приєднуються перехожі...

Ну і як тут не розпитати докладніше таку незвичайну екскурсоводку?

- Алевтино, звідки взагалі виникла така ідея поєднати два міста в одному?

- По-перше, я з Маріуполя, і в нас кілька років поспіль проходять ГогольFEESTи. Для міста це справжнє відкриття, щось надзвичайне. ГогольFEEST вперше в Маріуполь привіз сучасне мистецтво, і Маріуполь одразу запалав, побачив певні вистави, певних режисерів, перформанси, і все таке інше. Звичайно, в ГогольFEEST я закохалася. Декілька разів була у Дніпрі, дуже сподобалося. І якось так вийшло, що ми почали спілкуватися з організаторами і організаторками. Анастасія Євдокимова, кураторка освітньої програми, побувала в Маріуполі, їй також сподобалось це місто, і минулого разу, на DniPro ГогольFEEST, вона запропонувала розповісти про Маріуполь у Дніпрі. І це був такий класний кейс для мене, бо я амбасадорка Маріуполя, я його обожнюю, я там народилася і хочу розповідати про це місто — що воно класне, що сюди варто приїжджати. Зараз Маріуполь на такій межі — дехто вірить, в те, що там можливий туризм і розвиток міста в цьому напрямку, дехто в це не вірить, бо заводи, екологія, і “що тут взагалі дивитися”. Але я вважаю, що в Маріуполь варто приїхати, побачити все на власні очі і потім вже робити висновки. І про це я поїхала розповідати у Дніпро, там також цей напрямок називався “Досліджуй Маріуполь, бро”. Хотілося зробити таке: братани і сестри, я вам просто хочу від себе розповісти про Маріуполь — не в “краватках” якихось екскурсій по чинних прилизаних місцях, а таким, яким я його бачу, яким воно є. І тоді я розповіла про монументальне мистецтво в Маріуполі, про закинуті будівлі — це виявилось цікавим.

- І ви привезли ідею в Херсон...

- У Херсоні ми проводимо екскурсію-storyliving, тобто це проживання певних досвідів маріупольських, певних місць і локацій в іншій локації. Така екскурсія є єдиною і неповторною, її вже не можна буде повторити. Вчора дівчина мене спитала: “А завтра ви будете теж саме розповідати?” А я думаю: “Чого я буду теж саме розповідати? Стільки інформації про Маріуполь!” Для мене це буде цікавішим, і напевно цей досвід миттєвості, що ти приходиш на якусь неповторну подію, бажання “вхопити” її — все це залишається зі мною. І таким чином, нова розповідь про Маріуполь у Херсоні, і це нові досвіди для мене.

- Як себе почуваєте в Херсоні?

- Мені дуже сподобалось це місто, воно надзвичайне. Я вперше тут, я проживаю його кожною клітинкою, і буду тепер в Маріуполі розповідати про Херсон. Виходить таке коло, яке хочеться розвивати. Буду розповідати, як з’їздила, що побачила і чим ці міста схожі. А вони дійсно схожі. Я шукала певні перетини, так, наприклад, місця-магніти, які є в Маріуполі і які є в Херсоні. Це і телевежа, я нещодавно вивчала нашу телевежу, коли вона була збудована — у нас було дві телевежі, потім пішла дивитися на вашу. Це й історичні пам’ятки та об’єкти. І головне, мені здається, що одразу підкупає — те, що Херсон і Маріуполь - однолітки, рік заснування — 1778-й, і розповідати в одному з цих міст про інше — то доля. Мені хотілося б, щоб ви відчули себе нібито на вулицях Маріуполя, щоб уявили тих людей, яких можна побачити саме там, ті об’єкти, які не одразу впадають в очі, не відреставровані площі, а та цікавинки, за якими треба зазирнути у певні подвір’я, наприклад, неформально показати місто — так, щоб у вас виникло бажання у нього приїхати.

- Ви якось вивчали Херсон перш ніж розпочати цей проєкт?

- У мене було таке натхнення прочитати якісь офіційні дані, але все ж мені здається, що власні рефлексії, можливість ретрансляції цікавіші. Якщо в мене є слово, є можливість розповісти про місто, то мені б хотілося б розповісти про нього з власного боку, наприклад, провести ці паралелі — чому я відчуваю себе в Херсоні так само затишно, як у Маріуполі. Напевно, для цього є певні обставини, які створені містом, людьми. Про це не прочитаєш у довіднику. Це можна лише відчути, а потім передати іншим людям.

На головному фото: Алевтина Швецова проводить екскурсію у Херсоні. Фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ