Підтримати нас

Адвокати Нової Збур’ївки тиснуть на гальма

Автор статті
23 липня 2020 04:35
1,261
Поширити:

Подовження підготовчого судового засідання в справі Нової Збур’ївки проти приєднання сусіднього села Старої Збур’ївки до Голопристанської громади Херсонської області знову відклали.

Про це поклопоталися адвокати, які представляють в суді інтереси позивача.

Нагадаємо, село Стара Збур’ївка майже два роки виборювало право утворити з містом Гола Пристань одну громаду, бо так на громадських слуханнях більшістю голосів вирішили місцеві жителі. За два роки старозбур’ївчани двічі проходили всі необхідні для об’єднання процедури та постійно намагалися подолали перепони з боку обласної влади під керівництвом тодішнього керівника облдержадміністрації Андрія Гордєєва. Нарешті, у червні минулого року, коли Гордєєв уже пішов у відставку, ХОДА надала позитивний експертний висновок про відповідність документів вимогам законодавства. В Україні це була одна з перших громад, створена саме шляхом приєднання села до міста обласного значення.

Сільрада Старої Збур’ївки перестала бути сільрадою, стала старостинським округом Голопристанської ОТГ, голова сільради Віктор Маруняк став тимчасово виконуючим обов’язки старости, змінилися вивіски, печатки. З початку 2020-го Стара Збур’ївка та Гола Пристань уже зажили спільним бюджетом. На той час у селі відремонтували школу, дитсадок, почали будувати свою амбулаторію, асфальтувати дороги, планувати освітлення вулиць, вводити нові послуги та зручності (які були в Голої Пристані, а до Старої Збур’ївки «не доходили»), для місцевих пенсіонерів ввели нові пільги - їздити до Голої Пристані безкоштовно.

А сусіди - проти

Аж раптом Віктора Маруняка, голову голопристанської ОТГ Олександра Бабича та представників облдержадміністрації  й облради викликали до Херсонського окружного адміністративного суду, бо в березні Новозбур’ївська сільрада подала на них позов.  Причому, позов був не до голови Голопристанської ОТГ та т.в.о. старости старостинського округу громади, а саме – до мера міста та до голови колишньої сільради! 

Виявилося, що сусіднє село вимагає визнати незаконними та скасувати всі рішення про приєднання Старої Збур’ївки до Голої Пристані.

Ситуація в історії процесу децентралізації – унікальна. На Херсонщині це був перший випадок спростування результатів про приєднання/об’єднання. А в Україні – перший позов, коли незадоволеними виявилися абсолютно сторонні учасники  процесу – сусіди.

Втім, сільрада Нової Збурї’вки наполягає, що вибір старозбур’ївчан напряму зачепив інтереси жителів їх села, адже вони втратили перспективу бути центром громади. 

Бо за першим варіантом Перспективного плану формування громад Херсонської області (2015 рік), село Нова Збур’ївка Голопристанського району мало стати центром ОТГ. До цієї громади планувалося включити ще три сільради: Стару Збур’ївку, Рибальче та Геройське. Однак Рибальче об’єдналося з Чулаківкою. Тому спільної межі між Новою Збур’ївкою та Геройським не стало, тож ці населені пункти вже не можуть об’єднатися. А другий  перспективний сусід - «втік» до міста. Тобто, утворити «власну» ОТГ новозбур’ївчанам стало неможливим.

Ілюзія компетентного правозахисту

Підготовче засідання у цієї резонансної справи мало відбутися 16 квітня.

Однак, у першу чергу за клопотанням адвокатів Дмитра Діяментовича та Ігоря Мокіна, які представляють інтереси позивача, засідання відклали до 7 травня 2020 року - через карантин.

Потім перенесли ще раз, на 29 травня, знову через карантин.

Засідання 29 травня відбулося, але важко сказати, що воно стало результативним. Адвокат Дмитро Діяментович попросив додатковий час на отримання від опонентів заперечень проти позовних вимог та на ознайомлення з ними. Адже, як пояснив суду, вони з колегою перебували на самоізоляції, до офісу не ходили, мабуть, тому пошта до них «не дійшла».

Підготовче засідання вирішили продовжити 7 липня. Втім, суддя Валентина Дубровна наполягла, щоб усі сторони обмінялися електронними адресами для пришвидшення обміну аргументами. І за згодою всіх сторін, запропонувала 7 липня закінчити підготовче засідання, та одразу, у цей день, перейти до розгляду справи по суті.

Та напередодні 7 липня новозбур’ївські  адвокати надіслали клопотання дати їм більше часу на підготовку, бо вони не встигли. Засідання перенесли на 21 липня, на 15 годину.

А в обід 21 липня до суду знову надійшло клопотання про перенесення засідання, адже  «раптом виявилося», що Ігор Мокін у цей день задіяний в іншому процесі, у справі за позовом Ігоря Пастуха проти Держслужби України з безпеки на транспорті про визнання незаконним дисциплінарного стягнення та про поновлення на посаді. 

Отже, підготовче слухання знову відклали, до 18 серпня.

Так у чиїх інтересах позов?

Дуже схоже на те, що Дмитро Діяментович та Ігор Мокін спеціально затягують час. Адже минуло щонайменше вже три місяці, як вони мали викласти та надіслати іншим учасникам процесу свою правову позицію на заперечення опонентів проти позову. Крім того, мали врахувати, що  Уряд уже затвердив нову редакцію Перспективного плану формування громад області, де Нову Збур’ївку (а також Великокардашинську, Гладківську, Малокопанівську та Таврійську сільради) заплановано включити до складу Голопристанської ОТГ. Наприклад, додати до позову ще одне клопотання – спростувати рішення Уряду.

Але, як повідомила секретар судді Валентини Дубровної, і підтвердили відповідачі – їм про це жодних документів від адвокатів не надходило.

Отже, цілком можливо, що панове Діяментович та Мокін не мали та не мають на меті виграти справу.  А просто використовують судову тяжбу, щоб загальмувати процес децентралізації на локальному рівні – в інтересах сільради Нової Збур’ївки. Тим більш, що Таїсія Іванівна Самойленко з самого початку реформи не приховувала й не приховує свою позицію: «Ми ні до кого приєднуватися не хочемо, наші депутати питали людей - ніхто не хоче. Якщо було б можливо залишитися окремо, залишилися б, ми й так спроможні».

Чи багатіють пересічні новозбур’ївчани, чи покращується їх життя в результаті реформи, яка проходить повз них, це окреме питання. А ось щодо прибутків  саме Таїсії Іванівни – то вони були та є більшими, ніж у мера Голої Пристані (зарплатня Бабича минулого року, який, до того ж, став влітку 2019 -го головою Голопристанської ОТГ, виявилася  вдвічі менше зарплатні пані Самойленко), та навіть керівника району Віталія Соловйова (його зарплатня ще менше, майже в 6 разів!).

Тож дуже сумнівно, що високопрофесійні адвокати, найняті та оплачувані сільрадою Нової Збур’ївки, затягують процес заради справедливості та в інтересах звичайних жителів цього села. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ