Підтримати нас

У заповіднику "Асканія-Нова" росіяни розмістили засоби ППО й бронетанкові війська

Vgoru
Автор статті
05 вересня 2023 15:23
894
Поширити:

Російські окупанти в Біосферному заповіднику "Асканія-Нова" імені Ф. Е. Фальц-Фейна на Херсонщині розмістили 11 опорних точок армії. Це засоби протиповітряної оборони й бронетанкові війська. Також розтягують майно заповідника, яке накопичували останні 30 років.

Про це телемарафоні "Суспільне. Спротив" повідомив директор біозаповідника "Асканія-Нова" (1990-2021 років) Віктор Гавриленко, інформує Суспільне Херсон.

За його словами, призначений окупаційною владою директор з'їздив у Ростовську область, в асоціацію "Жива природа степу" та уклав угоду про розведення, збереження видів Червоної книги Росії.

"Ця асоціація здійснювала спроби розведення сайгаків, але в них нічого не вдалося. Я думаю, що вони будуть перевозити з "Асканії-Нової" цих тварин. Можуть вивезти зебр, антилоп, у першу чергу, куланів. Поголів'я, яке перебуває в загонах Великого Чапельського поду, дуже порідшає не стільки від вивезення, скільки через те, що будуть його там відловлювати. Бо там немає зараз фахівців, які вміють працювати з цими тваринами", — розповів Гавриленко.

В природоохоронній території була спеціально напрацьована технологія, говорить колишній директор, але основні фахівці, які здійснювали науковий супровід, виїхали з "Асканії-Нової".

Фото зі сторінки у фейсбуці "Біосферний заповідник “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна"

Заповідник був потужним центром екотуризму на півдні України. Приймали понад 100 тисяч екскурсантів. За словами Віктора Гавриленка, нині новий парк дендрологічного парку зовсім не відвідують люди — туди нікого не пускають.

"На території біосферного заповідника розміщені 11 опорних точок російської армії. Я підозрюю, що в пагорбах дендрологічного парку зроблені опорні пункти. І в разі звільнення тієї території, якщо там будуть ті війська, то ця територія неймовірно постраждає", — розповів Віктор Гавриленко.

Відомо, що в заповіднику "Асканія-Нова" були дві великі пожежі. Перша — це загоряння від збитої ракети. А загоряння, яке зараз — в результаті удару молнії.

"Перша територія, яка загорілася, там живуть тварини, зібрані з різних країн і континентів. Там велика кількість куланів туркменських, які в червоному списку МС ОП, коні Пржевальського, стадо бізонів, різні види антилоп, близько 30 зебр трьох видів. Друга пожежа на найбільшій ділянці заповідного степу не тільки України, а й Європи. Саме завдяки цьому, біосферний заповідник має статус ЮНЕСКО", — повідомив директор.

Віктор Гавриленко додав, ця екосистема буде відновлюватися упродовж 11 років. Але там можуть бути дуже серйозні втрати.

Читайте інтерв’ю з директором Асканії-Нова Віктором Шаповалом про нинішній досить плачевний стан речей у заповіднику, захопленому окупантами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ