Підтримати нас

Скільки разів заповідник «Асканія-Нова» горів під час російської окупації

Vgoru
Автор статті
05 вересня 2023 07:13
1,274
Поширити:

У біосферному заповіднику «Асканія-Нова» 1 вересня сталася пожежа, що охопила майже 2 гектари масиву «Південний». Це загоряння поки стало найбільшим з усіх, що відбулися за час окупації.

Українська Природоохоронна Група перелічила всі пожежі, що відбулися з початку окупації в Асканії-Нова.

Як повідомляється, сталося сім загорянь:

  1. 29 липня 2022 р. локальна пожежа на околиці села Комиш, що межує з однойменним перелогом у складі заповідного масиву «Південний», площа загоряння: 2,08 га;
  2. 10 серпня 2022 р. масштабна пожежа в буферній зоні та антропогенних ландшафтів (прилеглі до заповідного степу сільськогосподарські угіддя), що охопила 1321,91 га;
  3. 18 серпня 2022 р. на ділянці «Північна» вигоріло 49,34 га цілинного степу з виходом 7 га згарища на прилеглу стерню в буферній зоні;
  4. 25 серпня 2022 р. через загоряння узбіччя дороги в буферній зоні (район аеродрому) вигоріло 21,86 га;
  5. 17 березня 2023 р. згоріло 23,03 га масиву «Південний» (зокрема 9 га абсолютно заповідної ділянки «Стара»);
  6. 22 серпня 2023 р. на території заповідної ділянки «Великий Чапельський під» вигоріло 344,53 га;
  7. 1 вересня 2023 р. у межах масиву «Південний» пожежею охоплено 1791,72 га. Отже, у заповідній зоні, де зростають формації рослинності, занесені до Зеленої книги України, вигоріло 2208,62 га; сумарно на території заповідника – 3594,12 га.

Фото зі сторінки у феймбуці Української Природоохоронної Групи

Найбільших збитків заповіднику завдали дві останні пожежі, переконані в Українській Природоохоронній Групі.  Усі згорілі площі в межах заповідної зони сталися саме в степових біотопах, які є головною природною цінністю Асканії-Нова.

У громадській організації стверджують, що частота й масштаби пожеж об’єктивно спричинені окупацією та присутністю військ Росії на території заповідника. Хоча остання пожежа спричинена ударом блискавки, запобігти загорянню могла прокошена смуга шириною у 200 м (було прокошено смугу шириною 100 м). 

Передостання пожежа у Великому Чапельському поді, за свідченням очевидців, спричинена запуском ракети авіацією РФ над заповідною територією, ідеться в дописі.

Через загоряння постраждали абсолютно заповідні ділянки, які охороняються з 1898 та з 1927 років. Уражені вогнем рослини занесені до Зеленої книги України. Частково постраждали й біотопи днища Великого Чапельського поду. Великий Чапельський під – це водно-болотне угіддя міжнародного значення та охороняється за Рамсарською конвенцією. Уся територія заповідної зони входить до складу Смарагдової мережі України, має Сертифікат ЮНЕСКО, зазначають у повідомленні.

Повідомляється, що фактичне відновлення рослинності степу та кількість знищених рослин можна буде визначити лише наступного року. Фрагментарні пожежі не спричинять багато шкоди, оскільки степові екосистеми адаптовані до цього. Найбільшою загрозою є одночасне повне вигорання заповідного масиву, особливо загонів Великого Чапельського поду. Там живуть копитні тварини, віднесені до переліку наукових об'єктів, що становлять Національне надбання України.

Читайте інтерв’ю з директором Асканії-Нова Віктором Шаповалом про нинішній досить плачевний стан речей у заповіднику, захопленому окупантами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ