Підтримати нас

У 200 тис. переселенців відібрали довідки та державну допомогу

Автор статті
24 квітня 2017 07:34
673
Поширити:

У 200 тис. переселенців забрали соцвиплати. Усі вони потрапили до списків Служби безпеки України.

За даними СБУ, ці люди перетинали лінію розмежування у бік непідконтрольної території і перебували там понад 60 днів. Таку інформацію озвучила в ефірі "Громадського радіо" правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова.

"За нашими даними, у Луганській області – це 65 тисяч громадян України, в Запорізькій області – близько 11 тисяч. Повних відомостей за іншими областями у нас немає, тому що не надають дані. У різних районах це від півтисячі до декількох тисяч переселенці . Найжахливіше, що управління соцзахисту, пенсійні фонди діють дуже по-різному", – розповіла Олена Виноградова.

За інформацією правозахисників, пенсійні фонди призупинили виплату пенсій людям, не перевіривши достовірность цих списків. Управління соцзахисту, навпаки, почало позапланові перевірки з візитами додому. Через велику кількість людей перевірки роблять дуже швидко. Якщо переселенця саме в цю хвилину немає вдома, йому автоматично анулюють довідку.

У випадку зупинення виплат переселенець повинен довести, що має право на пенсію або соцвиплату.

"У нас є так звана 365-та постанова від минулого року. Вона затверджує спеціальний порядок призначення пенсійних і соціальних виплат переселенцям. Не такий, як для інших громадян. За цим порядком, для відновлення виплати в найкращому випадку переселенцеві знадобиться місяць".

За словами Виноградової, є успішна судова практика. Люди відновлюють права, їм виплачують заборгованість за пенсією з моменту припинення. Суд може тривати й 6 місяців, а може й більше року.

"Призупинення виплат у судах визнається таким, що не відповідає законодавству України про пенсійне забезпечення. Такі рішення управління пенсійного фонду скасовують. Звичайно, всі рішення судів першої інстанції управління пенсійного фонду оскаржують в апеляції. Як правило, ми чекаємо апеляції. Вони у нас теж є успішні".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ