Підтримати нас

“Точну кількість загиблих через затоплення дізнаємося після звільнення лівобережжя Херсонщини” – заступник директора Центру близькосхідних досліджень

Vgoru
Автор статті
20 червня 2023 15:44
1,123
Поширити:

Зараз Україна не має змоги отримати точні дані кількості загиблих людей унаслідок підриву Каховської ГЕС на тимчасово окупованій території Херсонщини. Можливо лише певним чином реконструювати по запитах про зниклих у місцевих чатах, наприклад. Це будуть опосередковані свідчення – усе буде відомо тільки після звільнення.

Про це розповів у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”  заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

Навіть тоді, на думку Данілова, можуть бути проблеми зі встановленням точної причини загибелі людей. 

“Аномальна кількість інфарктів у ці дні буде підставою відносити померлих людей у категорію загиблих від затоплення. Будь-яка аномальна смертність у ці дні, або число зниклих безвісти – 90% випадків будуть у результаті затоплення”, — упевнений Сергій Данілов. 

Також спеціаліст вважає, що була “абсолютно прогнозованою” відмова росіян пустити на захоплені території робітників ООН: 

“Вони намагалися створити свою картинку реальності, після певного часу ігнорування цієї трагедії. Спочатку замовчували, а потім почали висвітлювати зі свого боку. Росіяни дуже бояться появи інших очей, навіть найбільш лояльних до них, які б побачили, що там відбувається”.

Сергій Данілов розповідає, що окупанти спочатку пробували приховати наслідки їхнього підриву ГЕС, а потім почали деякі факти спростовувати, звинувачувати українські війська в теракті. Потім росіяни почали робити постановчі відео, як вони рятують людей.

Раніше ми писали, що на лівому березі окупаційна влада забороняє людям самостійно евакуйовуватись і перешкоджає українським волонтерам надавати допомогу. Однак волонтери, які об’єдналися навколо однієї з телеграм-груп, вивезли більше ніж 2 тисячі осіб із затоплених місць. Безплатна евакуація відбувається як на автобусах по суходолу, так і човнами. Окупантська влада в Олешках спростовувала інформацію про підрив греблі та загрозу населенню. Тож про катастрофу майже ніхто не знав. 

У Новій Каховці окупанти також допомоги не пропонували.

У Голопристанській громаді евакуація відбувається самотужки. Небайдужі мешканці громади об'єдналися, організували плавзасоби допомагають мешканцям дістатися більш безпечних місць. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ