Підтримати нас

Суд оголосив вирок окупаційному голові Новоолексіївки на Херсонщині. ДЕТАЛІ

29 серпня 2024 11:28
303
Поширити:
Асан Алієв. Фото з російського пропагандистського ЗМІ

Херсонський міський суд 27 серпня визнав винним у колабораціонізмі 61-річного члена Меджлісу кримськотатарського народу і колишнього голову Херсонського регіонального меджлісу зі селища Новоолексіївка на Херсонщині Асана Алієва.

Про це повідомляє “Вгору” з вироку суду.

Як ідеться, у травні 2022 року Асан Алієв добровільно став окупаційним начальником Новоолексіївського територіального управління незаконної Генічеської військово-цивільної адміністрації. На цій посаді він давав кілька інтерв'ю російським пропагандистським ЗМІ. 

Зокрема, у червні 2022 року в окупованому Криму Асан Алієв, назвавшись головою сільської ради селища Новоолексіївка, розповідав про діяльність самопроголошених, незаконно створених і підконтрольних окупаційній адміністрації РФ органів у Генічеському районі та про проведення референдуму. У січні 2023 року чоловік, назвавшись головою адміністрації Новоолексіївки, розповідав про організацію виплат та видачу гуманітарної допомоги у селищі.

Зазначається, що він був причетним до установлення проросійських агітаційних програм, знятті української символіки та розміщення російської, організовував та брав участь у святкових заходах як голова Новоолексіївки, організовував видачу гуманітарної та виплату фінансової допомоги, затверджував нового керівника Новоолексіївського ліцею №1. У тому ж місяці Асан Алієв проводив наради з керівниками комунальних підприємств щодо місць стихійної торгівлі в селищі.

Асан Алієв на російському телебаченні. Фото з росЗМІ

Проти Асана Алієва висловилися 4 свідки. 

Перша свідкиня розповіла, що особисто знала обвинуваченого. До повномасштабного вторгнення він був керівником Меджлісу кримськотатарського народу в Новоолексіївці, потім директором Новоолексіївського будинку культури. Після повномасштабного вторгнення став старостою. У травні 2022 їй зателефонувала представниця селищної ради та запросила її на збори, які проводив Асан Алієв в адмінбудівлі Новоолексіївського старостату. У кабінеті селищного голови свідкиня побачила Алієва, позаду нього були російські прапори, портрет Путіна. Обвинувачений закликав учасників наради до співпраці з російською владою, обіцяв сприяти покращенню життя селища. Він повідомив, що місцеве населення повинно його сприймати як представника влади РФ. Потім Алієв займався пошуком людей, які будуть працювати при проведенні референдуму. Свідкиня бачила, як до Алієва приїжджали посадовці інших незаконно створених органів окупаційної влади. 

Друга свідкиня також знала Алієва особисто. До слів першої свідкині додала, що Алієв займався спортивними секціями. Особисто бачила, як він в середині травня 2022 року в супроводі військових РФ знімав український прапор та встановлював російський біля будівлі селищної ради.

Третій свідок до окупації працював на посаді директора Інституту зернових культур. Приблизно 9 серпня 2022 року зранку на території дослідної станції підірвався артилерійський російський склад. Після обіду туди зайшли троє чоловіків, серед яких був Алієв. Він представився головою селища, сказав, що прийшов зробити оцінку збиткам, запропонував скласти довідку та написати заяву для отримання допомоги та відшкодування збитків. Крім того, Алієв займався розміщенням та забезпеченням російських військових світлом, ремонтом водовідведенням тощо. Також Алієв закликав односельців бути водіями на незаконному референдумі, щоб перевозити урни для голосування. 

Сальдо й Алієв. Фото з пропагандистського ЗМІ

Четверта свідкиня розповіла, що особисто з Алієвим не знайома. Однак знає, що до окупації він працював в старостаті у відділі молоді та спорту. Вона особисто бачила, що Алієв як голова старостату приймав делегації з РФ та водив їх по селищу, бачила Алієва у супроводі російських військових та посадовців з Криму.

У підсумку суд визнав винним Аслана Алієва в колабораціонізмі та призначив йому 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він не має права обіймати посади в органах держвлади, місцевого самоврядування або органах, що надають публічні послуги 15 років.

  • З 2005 по 2014 рік Аслан Алієв очолював Херсонський регіональний Меджліс, працював помічником голови Херсонської обласної адміністрації та був помічником постійного представника президента України в АР Крим. 
  • Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомляв, що після таких дій Алієв відразу був відсторонений від зв’язку і механізмів ухвалення рішень представницького органу кримських татар.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів