Підтримати нас

Суд над херсонською медсестрою – шпигункою ФСБ – розпочнеться 25 вересня

Автор статті
19 вересня 2023 15:18
3,006
Поширити:

Судовий процес над Інною Касперук, уже колишньою медсестрою в Херсонській міській клінічній лікарні ім. Євгена Карабелеша, розпочнеться з 25 вересня. За державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України), на жінку чекає п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Фігурантка наразі утримується під вартою в Миколаївському слідчому ізоляторі. А справу розглядатимуть на відкритому судовому засіданні в приміщенні Херсонського міського суду. 

Інну Касперук запідозрили в шпигунстві в інтересах Російської Федерації ще дев’ять місяців тому. Під час розслідування співробітники Служби безпеки України встановили: жінка завербована агентом ФСБ, передає ворогу дані про наших захисників, які лікуються від поранень, про місця базування Сил оборони, а також корегує ракетно-артилерійські обстріли Херсона. 

Як уже писала Медіаплатформа “Вгору”, у травні цього року медсестру затримали, офіційно повідомили про підозру в державній зраді, і звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тоді вже було доведено, що Інна Касперук має чітку проросійську “позицію”. Співпрацювати з ворогом почала ще під час окупації, – доносила на проукраїнських медпрацівників. 

Не втекла на лівий берег і залишилася працювати в лікарні Карабелеша за вказівкою свого куратора з ФСБ.  Почала “зливати” ворогу інформацію про ситуацію в місті майже одразу після деокупації Херсона та відновлення мобільного інтернет-зв’язку з 28.11.2022 року. Спілкувалася з куратором через месенджер «Телеграм» та, крім “корисних” для нього даних, слала жалібні листи про те, як вона сумує за “Zетками”  та “Vетками”. 

З початку 2023 року й по квітень вона щонайменше 14 разів передавала координати місць дислокацій наших військових. Майже кожного разу росіяни гатили за тими координатами. А жінка після цього ще й скидала інформацію, куди саме снаряди влучили.

Крім того, повідомляла координати місць скупчення цивільного населення, зокрема, пунктів роздачі гуманітарної допомоги.

Повідомляла про пересування бронетехніки підрозділів ЗСУ та місця вильотів розвідувальних безпілотників. 

Передавала особисті дані співробітників СБУ та військовослужбовців, які зверталися до лікарні Карабелеша по медичну допомогу. 

Писала, куди саме евакуюють поранених у ході бойових дій військовослужбовців ЗСУ.

Під час судового засідання щодо запобіжного заходу Інна Касперук визнавала свою вину, каялася та просила обрати їй домашній арешт. Посилалася, що не має наміру втікати, оскільки одружена, має двох дітей (один з яких є інвалідом) та матір-пенсіонерку.

Однак суд дійшов висновку, що обрання іншого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, не вбачається за можливе.

Уже в серпні досудове слідство закінчилося, 1 вересня прокурори скерували обвинувальний акт до суду.

Початок розгляду кримінального провадження за обвинуваченням Інни Касперук у держзраді призначено на 10 годину 15 хвилин 25.09.2023 року.

Уже призначено до судового розгляду і справу трьох працівників Херсонської обласної інфекційної лікарні: Сергія Панкратова, Михайла Набатова та Ганни Набатової, яких звинувачують у посібництві державі-агресору (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України). Їм загрожує від 10 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Процес розпочнеться 23.10.2023 р.

Також судитимуть депутата Білозерської селищної ради, який під час окупації добровільно обійняв посаду заступника головного лікаря в захопленій ворогом місцевій лікарні.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ