Підтримати нас

Росія незаконно утримує понад 100 цивільних жителів Херсонської та Запорізької областей, – правозахисниця

Vgoru
Автор статті
12 січня 2024 15:58
672
Поширити:

Росія незаконно утримує понад 100 цивільних українців у статусі інкомунікадо, тобто без винесення обвинувачення, без повідомлення рідним про перебування затриманого. Серед них жителі Херсонської та Запорізької областей.

Про це розповіла голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

Уже в березні 2022 року фіксували перші випадки переміщення цивільних людей з окупованого півдня до Сімферополя в СІЗО №1. Влітку 2022 року Росія відкрила нове СІЗО № 2, пізніше – №8.

Багато учасників мирних мітингів у Херсоні були вивезені до Криму та поневолені, повідомила правозахисниця.

Вона зазначила, що Росія не підтверджує незаконне утримання українців і не висуває обвинувачення.

За словами Скрипник, наразі за міжнародними стандартами верифіковано лише 53 людини, цей список передано до незалежної комісії ООН із розслідування злочинів в Україні.

Також правозахисниця наголосила, що важко точно назвати кількість людей, яких утримують без обвинувачення, адже їхні прізвища не фігурують на жодному судовому сайті, до них не може прийти адвокат, частину з них постійно перевозять, можуть навіть вивезти в Росію.

Крім того, Скрипник згадала, про іспанського волонтера Мар’яно Гарсіа Калатаюда, відомого як Маріо. Його перевезли з Херсона, де було затримано, до Криму. Також російські окупанти незаконно утримують без винесення обвинувачення міського голову Голої Пристані Олександра Бабича, якого російські військові викрали 28 березня. 

“Всі знають, що мер Голої Пристані в СІЗО в Сімферополі, а Росія досі його не підтвердила”, – додала правозахисниця.

Євгеній Ярошенко, аналітик ГО «КримSOS» повідомив, що після 24 лютого 2022 року в зоні ризику опинилися кримські татари, які проживають у Генічеському районі, багатьох із них звинувачують у причетності до батальйону імені Номана Челебіджихана.

20 грудня стало відомо, що в іспанського волонтера стався серцевий напад, набрякають ноги. 

У вересні Лариса Оленковська повідомляла, що Володимир Миколаєнко перебуває на території РФ в одному з таборів Воронезької області. Чоловік  відмовився сказати на камеру російському каналу "Известия", що український воєнний діяч Роман Шухевич воював за нацистську Німеччину.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ