Підтримати нас

Робота органів місцевого самоврядування в умовах окупації

Vgoru
Автор статті
18 березня 2022 17:00
3,498
Поширити:

Депутати та посадовці окупованих громад не мають права саморозпускатися чи звільнятися.

Правова група Офісу підтримки реформи з децентралізації Мінрегіону підготувала роз’яснення: як голові та іншим працівникам органів місцевого самоврядування, депутатам місцевих рад, не зрадити себе, країну в умовах окупації, але при цьому вжити усіх можливих заходів для забезпечення базовими життєвими послугами мешканців громад.

Адже й на Херсонщині окупанти намагаються зломати спротив та підкорити людей різними засобами: влаштовують особісти перевірки та обшуки домівок звичайних громадян, викрадають людей на вулицях, вдираються до владних приміщень й “розмовляють” з керівництвом громад.

Зокрема, як ми вже повідомляли, 16 березня просто з приміщення Скадовської міської ради російські військові викрали мера міста Олександра Яковлєва та секретаря міськради Юрія Палюха. О 12 годині під стінами мерії почався велелюдний мітинг - скадовчани вимагали повернути керівництво громади. Демонстрантів спочатку намагалися налякати пострілами у повітря, світло-шумовими гранатами. Коли це не дало ефекту, військові надягли протигази та закидали скадовчан гранатами зі сльозогінним газом. Люди розбіглися від ядухи. Але майже одразу Олександр Яковлєв опублікував на своїй сторінці у Facebook відеозвернення, у якому сказав, що з ним поспілкувалися і відпустили. І що обіцяли відпустити також інших людей, з якими теж “спілкувалися”. 

Жителів Нової Каховки, Каховки та Таврійська з 15 березня окупаційні війська стали закликати вступити до лав їх так званої “поліції”.

А ще раніше, 12 березня, міський голова тимчасово окупованого Генічеська Олександр Тулупов, його заступники, секретар ради та керуючий справами виконкому, й багато інших членів трудового колективу подали у відставку. 

Ми вимушені констатувати, що наc поставили в такі умови, коли ми не можемо працювати та здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування, - цитує слова Олександра Тулупова офіційний сайт громади.

Так от, це все - злочини. 

За фактом викрадення мера Скадовська та інших людей відкриті кримінальні провадження проти російських військових.

Хто вступить до лав окупаційної поліції - тих судитимуть за співпрацю з російськими окупантами (позбавлення волі до 15 років).

Й самовільна відставка керівництва громади - теж порушення українського законодавства.

В умовах воєнного стану заборонено самовільне припинення повноважень відповідних органів місцевого самоврядування.

Тобто і депутати не мають права «саморозпуститись», або, наприклад,  скласти свої повноваження на знак протесту проти дій загарбників. І голови громад чи інші посадовці ОМС - «піти у відставку».  Та, навпаки, мають докладати зусиль, щоб виконувати, за можливісттю, свої повноваження та обов’язки.

Треба знаходити сили, аби тримати голову холодною та діяти за законами України. Попри усі можливі емоції, і цілком зрозумілий людський гнів, давайте спробуємо утриматись від того, аби множити протиправні дії. Саме повагою до законності та верховенства права ми, серед іншого, відрізняємося від дикого окупанта, - йдеться у роз’ясненні. 

У разі небезпеки правозахисники рекомендують просто утримуватись від участі у роботі місцевої ради та діяльності робочих органів місцевої ради (депутатські комісії, групи тощо). Якщо ж робота органу стає неможливою - оголосити простій установи та направити усіх працівників по домівках. У разі потреби (можливості) керівник  відповідного ОМС зможе відкликати працівників на роботу для виконання окремих завдань.

А якщо голова громади перейшов на бік ворога, зокрема й під загрозою своєму життю чи життю його рідних чи близьких, - не виконувати його незаконні накази. 

Детальніше - на сайті Децентралізація.

  

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ