Підтримати нас

“Поверніть мене додому”: презентували фільм про депортованих в’язнів з окупованих територій України

12 липня 2024 21:59
208
Поширити:
документальний фільм
Скриншот із відео Радіо Свободи

У Києві 11 липня презентували документальний фільм «Поверніть мене додому» авторства проєкту Радіо Свобода «Ти як?» про примусово депортованих РФ українських в’язнів з окупованих територій України.

Про це йдеться на сторінці Радіо Свобода.

Зазначається, що вже після завершення відбування терміну покарання повернутися додому для них стало складним завданням, адже Україна не може підтвердити їхні особи, й чоловіки тижнями, а то й місяцями очікують на кордоні в’їзду в країну.

«Коли росіяни захопили Херсон – ми в окупації просиділи дев’ять місяців, а після звільнення українською армією територій – ті забрали нас із собою в Росію в Краснодар… Адміністрація, ФСБшники – били, знущались, постійно пропонували російські паспорти, а за відмову – називали нацистом. Я просидів там сім з половиною місяців – при мені набирали «Вагнер»... Я не взяв російський паспорт із принципу, бо у мене на фронті гине чимало моїх друзів. Та хай би вони мене там завалили – я б не узяв російський паспорт», – розповів колишній засуджений і герой фільму Володимир Рачіба.
  • У серпні 2023 року, грузинські прикордонники не впустили на територію країни пʼятьох колишніх вʼязнів із Херсонської області, яких Росія вивезла на свою територію, перш ніж відійти з правобережжя Херсонщини.
  • За депортацію понад 1700 українських в'язнів, які утримувалися в Херсонській області  заочно повідомили про підозри Олексію Сороці, Олегу Тютюраю. Окрім цього, на 13 років заочно засудили Євгена Соболєва, колишнього начальника херсонської «Північної виправної колонії №90».
  • Журналістка “Вгору” писала, що доля більшості ув’язнених, вивезених окупантами з установ виконання покарання Херсонщини та Снігурівської виправної колонії № 5 досі не встановлена. Відомо, що через Крим усіх депортували до установ на території РФ та тимчасово окупованої території України. Загалом з 20 жовтня по 7 липня минулого року вивезли більше ніж 1 тисячу 700 людей. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів