Підтримати нас

Погрожували викинути дитину в Дніпро, душили пакетом: історії чоловіків, яких катували в Херсоні

Вгору
Автор статті
31 березня 2024 13:55
633
Поширити:
Фото Олександра Корнякова/катівня в будівлі ГУНП у Херсонській області

На Херсонщині правоохоронці зафіксували 50 випадків сексуального насильства російськими військовими проти чоловіків.

Про це йдеться у документальному фільмі “Слідство.Інфо” “Він теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами». Журналісти показали історії катування Віктора Солдатова, Володимира, Сергія Чудиновича та Олега.

Керівник відділу розслідувань воєнних злочинів поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк каже, що в першу чергу окупаційні війська затримували місцевих жителів, які мали активну проукраїнську позицію чи допомагали ЗСУ. Військові РФ застосовували до них сексуальне насильство, аби продемонструвати свою владу, зламати українців психологічно та придушити їхній опір.

Як розповідають четверо чоловіків, під час затримання російські окупанти натягали їм на очі шапки, аби вони нічого не бачили. Потім їх відвозили до катівень, де питали: яке ставлення до 1 травня, 9 травня, зв'язок із СБУ, ЗСУ чи є родичі в Азові.

Допити тривали близько двох годин. Чоловіків роздягали, приєднували до пальців і статевих органів електричний струм, душили целофановим пакетом, били ногами, рукам і палками. Змушували співпрацювати з представниками силових структур РФ.

Військові РФ погрожували Олегу, що приведуть його дружину та зґвалтують її, погрожували, що викинуть маленького сина в Дніпро або віддадуть в дитячий будинок. Так само російські окупанти казали Сергію Чудиновичу, що вб'ють дітей, будуть знущатися з дружини.

“Після цього (ред. допиту) я не знайшов нічого кращого, ніж витягнути з полу цвях і перерізати собі горло. Сусід по камері, як побачив, почав гукати на допомогу. Прибігали ці (ред. військові РФ). Я зрозумів, що вони дуже-дуже сильно злякалися. Вони мені одразу таблетку, крапельницю і питають: “Браток, браток, ну, зачем ты это сделал?””, – згадує Віктор Солдатов.

Сергій Чудинович розповів, що тричі лежав у лікарні в інсультному відділенні. 

“Росія – це велика тюрма. І загальна російська культура дуже криміналізована.
Ця їх кримінальна культура стала частиною норми”, – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробич.

  • 29 березня в Херсоні журналісти “Слідство.Інфо” показали документальний фільм «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами». У стрічці йдеться про українців, яких російські військові тримали в катівнях Херсона за активну проукраїнську позицію.  
  • Журналісти “Вгору" неодноразово висвітлювали історії людей, які пережили російські тортури. Зокрема, писали про Тараса Букрєєва, якого незаконно ув’язнювали та тримали в російських катівнях 201 день. Понад рік були в полоні Олексій Барчук і члени його родини. Ув’язнювали виховательку дитячого садочку, блогерку Олену Наумову. Пережив російський полон староста Надеждівського старостинського округу Білозерської селищної ради Олександр Івченко. Тричі викрадали колишню керівницю Білозерської громади, а нині заступницю керівника агропідприємства «Дніпро» Антоніну Чередник. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ