Підтримати нас

Переселенка розповіла, як пішла працювати у сферу ІТ у декреті

Автор статті
14 серпня 2019 06:35
936
Поширити:

Всього за 5 років життя Анни Бондаренко повністю змінилося. Вона втекла від війни, народила двох дітей і кардинально змінити професію.

Зараз дівчина розвивається у сфері IT, приділяє час дітям і ні за що не хоче повертатися до банківської справи. Веб-розробка стала не просто улюбленою справою, а й способом проводити більше часу з сім'єю - де б вона не жила, передає сайт "Gazeta.ua".

Анна з чоловіком родом з Харцизька - до війни жили в Донецьку, але у 2014 році виїхали з особистих переконань і в цілях безпеки. Дівчина працювала в банку - на той час у неї вже було понад 10 років банківського стажу. Її чоловік працював в приватній фірмі. Роботодавці пішли назустріч і дали парі можливість без втрати роботи переїхати. З 2015 року і до цього дня Анна з чоловіком живе в Маріуполі.

Уже в Маріуполі в сім'ї Бондаренко з'явилося двоє дітей: старшому три з половиною роки, а молодшому - майже два. Зараз Анна в затяжному декреті.

"Я для себе прийняла рішення, що банківську сферу я не зможу поєднувати з вихованням двох маленьких дітей. Тому поки у мене була можливість бути в декреті, я шукала якусь реалізацію для себе. І мені попалися, так би мовити "по запиту з космосу", курси, які називалися "IT-Mom" і проходили в Маріуполі в минулому році. Передбачалося, що мама, яка знаходиться в декреті, має можливість безкоштовно пройти курси по веб-розробці. Я успішно закінчила ці курси. Нас було в групі близько 20 дівчат, але до фінішу дійшло вісім", - розповіла Анна.

Безкоштовні курси ІТ для мам з 20 дівчат закінчили 8

Безкоштовні курси ІТ для мам з 20 дівчат закінчили 8

До цього дівчина не цікавилася веб-розробкою. Але коли вибирала напрямок, в якому збиралася розвиватися, Анна враховувала досвід зміни місця проживання - вона розуміла всю нестабільність ситуації та шукала щось таке, чим можна було б займатися віддалено.

"У перші дні на курсах ... хотілося кинути. Було незрозуміло. Причому було настільки незрозуміло, що я не вірила у свої сили. Єдине, що мотивувало - це підтримка близьких, зокрема, чоловіка, і якийсь дух суперництва. Я читала дуже багато статей, історій дівчат і жінок, які входили у сферу IT, шукала джерела натхнення. Тому що насправді морально дуже важко, коли ти фахівець в одній сфері, а тут ти починаєш "з нуля", нічого не розумієш. І плюс мені допомогла безпосередньо моя викладачка, яка привела у сферу і вела курси - вона своїм особистим прикладом змусила мене все-таки довести розпочате до кінця.

Найбільше мені подобалося бачити результат. Коли ти б'єшся, б'єшся, і тут тебе вночі осяяння - і на наступний день у тебе все виходить, все розкладається по поличках. Такі моменти радують і надихають на подальший розвиток", - поділилася дівчина.

Після курсів Анна не посоромилася і попросилася на стажування в маріупольську IT-компанію:

"Зізналася чесно, що я готова поки безкоштовно працювати - щоб натомість отримати якийсь додатковий досвід. Тому що насправді ці курси виглядали таким чином: нам раз в тиждень десь півтори години приділяли увагу і розкривали певні теми, але більшу частину інформації потрібно було вивчати самостійно. Тому що курси безкоштовні, і ресурси були обмежені. Передбачалося, що ми свідомі, мотивовані, а тому будемо самі розбиратися в цьому. Не можу сказати, що це було легко. Було дуже важко переступити, якщо до цього ти займався чимось іншим раніше, а тут треба зібрати в купу мізки та увійти в нову сферу", - пояснила Анна.

IT-компанія дуже допомогла дівчині. Спочатку Анна зробила одне тестове завдання, потім ще одне пробне - разом зі співробітниками компанії. А вже третє завдання стало комерційним проектом.Анна працює віддалено і може більше приділяти часу родині

Анна працює віддалено і може більше приділяти часу родині

"Головне - не кинути справу і знайти людину, яка тебе буде підтримувати. Це мені говорили й чоловіки-айтішники: дуже важко перші пів року - рік. Важко увійти в цю галузь. Зараз мені, звичайно, ще складно, але вже не так, як було пів року тому".

У сфері IT Анна побачила іншу модель співпраці. Коли дівчина працювала в банківській сфері, їй доводилося вічно гнатися за показниками, робота вичавлювала всі соки - тому що так влаштована приватна практика: менше платити й більше вимагати. Водночас у сфері веб-розробки керівництво більш прогресивне, вміє мотивувати та надихати.

Крім роботи, дівчина веде дуже активне соціальне життя - вона волонтерка "Товариства Червоного хреста" і бере участь в соціальних проектах. Це все стало можливим завдяки віддаленій роботі і правильному плануванню. Поки Анна заробляє не так багато, як хотілося б, але у неї хороші стартові позиції:

"Я займаюся версткою Landing Page - така робота коштує десь в районі $100 - 150. Зрозуміло, що матуся-початківець, не може його зробити відразу, їй потрібна буде підтримка. Але десь на $1000 - 1500 вже можна розраховувати за проект. У мене вже є певний досвід, тому можу сказати, що відразу йти на фріланс дуже важко. Потрібно постійно вчитися, розвиватися, потрібно, щоб хтось тобі допомагав. Краще, якщо ти перший досвід все-таки напрацьовуєш в якійсь компанії, де у тебе буде можливість отримувати супровід і допомогу. Причому зараз же не обов'язково в IT-компанії сидіти на робочому місці - всі ці питання обговорюються. У мене є можливість виконувати роботу вдома, хоча в принципі мені запропонували організувати робоче місце, коли з'явиться така можливість.

Я освоїла верстку і зараз вивчаю PНP - трішечки вже заглиблююсь, вивчаю мову програмування, щоб можна було не тільки Landing Page створювати, а вже займатися чимось складнішим. А потім можна буде вже взятися і за Java-script, розширювати свої можливості".

Завдяки роботі в IT Анна постійно розвивається, спілкується з прогресивними людьми - це дуже важливо для мами в декреті, тому що часто після пологів жінки спілкуються, в основному, тільки з іншими мамами, дітьми та лікарями. Крім того, віддати дитину в садок - не означає звільнити себе час з 8 до 16: іноді діти хворіють, і іноді потрібно забрати раніше, іноді садок не працює.

Все це можна вирішити, потрібно тільки наважитися на зміни та не здаватися, вважає Анна:

"Тим мамам, які нині придивляються до IT, я б порадила не боятися, - впевнено сказала Анна. - Не боятися і не сумніватися у своїх силах. Не святі горшки ліплять. Насправді не потрібно мати якогось божевільної математичної освіти або філософських знань для того, щоб освоїти цю сферу. Так, можливо десь в розробці додатків, наприклад, дійсно потрібні додаткові навички. У мене, наприклад, верстка дуже швидко пішла. А коли я почала вивчати вже мову програмування, стало складніше - тут вже математичний склад розуму мені б допоміг. Але знову ж таки: гуманітарний склад розуму не хрест на діяльності - просто мені складніше. І потрібно не опускати руки. Якщо хтось зміг, то чому ти не зможеш? Потрібно хоч кілька місяців працювати після кожної невдачі, і в якийсь момент пазл зійдеться - і стане набагато легше".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ