Підтримати нас

Переселенець розповів, як врятував бізнес від сепаратистів

03 лютого 2018 13:03
252
Поширити:

Переселенець з Донецька відновив бізнес професійної хімчистки килимових покриттів та м'яких меблів у Києві. Окрім спеціалізованої техніки та миючих засобів, знадобилось складське приміщення для зберігання техніки та автомобіль, аби виїжджати працювати до клієнтів.

Про це Gazeta.ua розповідає донеччанин Валентин Пашко, який у 2015 році переїхав до Києва. Спочатку він влаштувався працювати менеджером з продажів, а у березні 2017 року вирішив відновити власний бізнес.

"Вивчив київський ринок клінінгу. Зупинився на хімчистці меблів та килимів. Це те, з чого починав у Донецьку та вмів краще за все. Та й робота завжди буде, адже багато готелів, кафе, офісів і помешкань, де є м'які меблі та килими, – розповідає Валентин, – Обладнання вивозили поступово з Донецька в розібраному стані. На блокпостах казали, що це звичайні пилососи. У Києві довелось оновити арсенал техніки та реагентів".

Мінімальне замовлення на виїзд бригади клінінгової компанії "Fresh House" – 600 грн. У цю ціну входить підбір обладнання та миючих засобів згідно з забрудненням, виїзд бригади з двох спеціалістів, робота на півтори-дві години. У день можуть виконати 3-5 замовлень. Усе залежить від об'єму робот, складності забруднення та логістики. Половину робочого часу може зайняти дорога по Києву. Зимою замовлень менше, сезон – весна-літо.

"Помітив, що у Києві меблі у людей брудніші. При чому така ситуація не залежить від рівня достатку. Можуть сидіти на італійському дивані, на якому вже не видно кольору. Ми ж не носимо футболку 10 років не знімаючи без прання. Така ж ситуація і з меблями, на яких ми сидимо, – ділиться Валентин, – Також кияни дуже зайняті, менше витрачають часу на живе спілкування. Корпоративні клієнти відмовляють у зустрічі для демонстрації. Часто не можуть навіть надіслати фото дивану з забрудненням чи розповісти про походження плям. А це важливо знати заздалегідь. Якщо пляма від їжі – це одне, якщо від чорнил – інше. Від цього ж залежить яке саме обладнання та миючі речовини застосувати, аби отримати максимальний результат від чистки та не завдати шкоди виробу".

Професійні гіпоалергенні миючі засоби для виведення різноманітних плям купують у представників американського бренду в Україні. Літрова пляшка може коштувати понад 1000 грн. Її вистачає на 7-10 разів.

"У нас потужне обладнання, що є не у кожної компанії-конкурента. Наприклад, почистили ковролін з верблюжої вовни, за який не взялися інші компанії, – зазначає Валентин, – Чистили диван, який клієнт привіз з Німеччини. Там люди просто залишають на вулиці непотрібні речі та їх може забрати будь-хто. Диван розмитнили на українському кордоні за 400 грн. На ньому живого місця не було. Була тільки одна пропалина, по якій і впізнали його після хімчистки. Робота коштувала 2500 грн. Це значно дешевше, ніж купувати новий".

Клієнтів залучають через рекламу в Інтернеті, соціальні мережі. Зараз створено сайт та розробляється сторінка у Facebook. У планах Валентина далі розвивати бренд Fresh House та залучити статусних комерційних замовників.

У Донецьку Валентин Пашко понад сім років працював у клінінговій галузі, з яких три - очолював власну фірму. Компанія займалась прибиранням офісів та квартир, фасадів будівель та вікон, а також хімчисткою. Серед клієнтів були готель Донбас Палас, Донбас Арена, мережі магазинів тощо. У штаті працювало до 10 людей. У 2014 році Валентин з родиною переїхав до Запоріжжя, а через рік – до Києва.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ