Підтримати нас

Для чого потрібна фіксація пошкоджень об'єктів культурної спадщини та скільки їх на Херсонщині, розповів спеціаліст

Vgoru
Автор статті
16 листопада 2023 10:31
1,052
Поширити:

За даними обласної військової адміністрації, на Херсонщині пошкоджено 82 об'єкти культурної спадщини.

Про це повідомив під час прямого ефіру Медіаплатформи “Вгору” головний спеціаліст сектору моніторингу ситуації щодо окупованих територій Департаменту культурної спадщини МКІП, археолог Сергій Нємцев.

Він додав, що це не точна цифра, бо більшість пам'яток культурної спадщини в нашій області – це пам'ятки археології. Через безпекову ситуацію неможливо промоніторити їхній стан фізично.

Також він зазначив, що в Херсонській області об'єкти культурної спадщини були пошкоджені внаслідок обстрілів і підриву Каховської ГЕС.

За його словами, подібна фіксація потрібна для того, щоб порахувати збитки та зафіксувати воєнні злочини, бо це порушення норм міжнародного гуманітарного права при веденні військових дій. Пам'ятки культурної спадщини – не військові об'єкти.

“Це задекларовано кількома міжнародними конвенціями про охорону культурної спадщини, підписантами та учасниками яких є Росія”, – сказав Нємцев.

Сергій Нємцев наголосив, що зараз більше відомостей із деокупованої території. На окупованих землях можливо зафіксувати факт руйнації, якщо він потрапляє на відео чи фото й тільки тоді він потрапляє до списку.

Нагадуємо, російські снаряди влучили в гімназію №20. Цей навчальний заклад один із найстаріших на півдні України.

Понівечені росіянами історичні будівлі – справжній біль для херсонців. Архітектор Андрій Луцик розповідає про пошкоджені архітектурні пам’ятки Херсона та можливості їх відновити.

Читайте в матеріалі журналістки “Вгору” про екологічні втрати заповідника «Хортиця». 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ