Підтримати нас

Акварелі херсонського художника Олександра Степаненка представлені на виставці в Одесі

17 березня 2024 08:48
452
Поширити:
Олександр Степаненко біля однієї зі своїх робіт на відкритті виставки «Об’єднані аквареллю». Фото Ігоря Бойченка

В Одеському музеї західного і східного мистецтва 15 березня 2024 року відкрилася благодійна виставка «Об’єднані аквареллю». Серед робіт майже сотні українських митців-акварелістів, пейзажистів і майстрів ботанічного живопису є міські пейзажі херсонського архітектора й художника Олександра Степаненка.

«Об’єднані аквареллю» – це не просто виставка, це збір на потреби ЗСУ (РЕБ, спорядження для евакуації постраждалих військових, тактична медицина, дрони-камікадзе тощо) або у благодійні фонди, які опікуються постраждалими від російської агресії. Про це розповіла її організаторка – луганська художниця Юлія Шарапова. Благодійну діяльність мисткиня почала з себе – вона встигла провести в Одесі дві невеличкі персональні виставки, де представила різні міста, краєвиди Україні, які намалювала за останні роки.

«Я намагалася просто нагадати людям, народу України, що ми сильні, коли об'єднані, що в нас така велика країна, що кожен її куточок красивий по-своєму», – розповіла художниця.

Організаторка виставки «Об’єднані аквареллю» – луганська художниця Юлія Шарапова

Тоді на відкритті своєї виставки вона оголосила, що всі гроші від продажу, 100%, спрямує на ЗСУ. Їй вдалося зібрати непогані донати на користь захисників нашої країни, після чого й інші художники відгукнулися, сказали, що вони теж хочуть брати участь в таких акціях. Так і народилася ідея цього виставкового проєкту. А потім, прагнучи до того, щоб були представлені всі міста України, Юлія почала шукати однодумців – і знайшла у Фейсбуці чудові акварелі Олександра Степаненка та запросила взяти участь. Так херсонський художник долучився до виставки, привіз свої роботи в Одесу, а його одеський друг Анатолій Кравченко допоміг з оформленням – зробив те, що в самому Херсоні зробити складно або неможливо.

«Тут є великі міста, є обласні центри, є маленькі містечка, – розповідає Юлія про виставку. – Олександр нам дав Херсон «в асортименті» – всі красоти Херсона, такі вулички, стара архітектура, я не можу намилуватися, мені дуже подобається».

Акварель Олександра Степаненка на виставці «Об’єднані аквареллю» в Одеському музеї західного і східного мистецтва. Фото Ігоря Бойченка

Всі ці чотири роботи, представлені на виставці, написані в Херсоні у період окупації, розповів Олександр Степаненко. З моменту повномасштабного вторгнення з-під його пензля вийшло вже з півсотні видів міста. У 2022 році художник встиг взяти участь у виставці «Море акварелі» онлайн (сама робота з окупованого Херсона виїхати не змогла, але принаймні в каталог виставки потрапила). «Об’єднані аквареллю» – перша «жива» участь пана Олександра у виставковому процесі з моменту повномасштабного вторгнення. Але точно не остання – у березні в Києві відкриється виставка членів Херсонської обласної організації Спілки художників України, там можна буде побачити й дві олійні роботи херсонського майстра.

Цікаво і те, що на відкриття виставки художник потрапив проїздом з Цюриха до Херсона. Йому випала можливість відвідати дітей – сина в Монреалі та доньку в Цюриху. Перебуваючи в Канаді, вперше спробував писати акрилом – син купив йому акрилові фарби, пензлі, підрамник, щоб тато не сумував, доки він на роботі. Художника вразила краса нових сучасних міст, зовсім не схожих на Херсон. Звісно, враження закарбував на полотні – і залишив синові на згадку.

Олександр Степаненко каже, що в майбутньому повернеться до цієї теми, зобразить ці далекі дивовижні міста, але сьогодні в нього на першому плані Херсон. На акварелях Олександра Степаненка місто постає таким, яким воно залишається в наших спогадах, яким воно було до окупації – затишним, красивим, сповненим якоїсь особливої неквапливої південної атмосфери. Така світла ностальгія за старим містом до вподоби багатьом поціновувачам таланту херсонського митця. Воєнні рани вкралися в його акварелі лише одного разу, та й то майже ніхто не здогадався, що та невеличка смужечка червоно-коричневі фарби на будівлі була наслідком прильоту Хаймарса по скупченню окупантів...

Приємно бачити, що роботи херсонського митця привертають увагу відвідувачів, їх уважно розглядають, фотографують. Юлія Шарапова каже: на виставці представлені ще не всі українські міста, але думає, що це лише перший етап, і згодом долучаться інші митці. І акцентує на тому, що можна поєднати красиве і корисне: придбавши роботу, задонатити на ЗСУ. На етикетці до кожної акварелі є QR-код, можна зв'язатися з художником, можна звернутися самої Юлії. Від 30 до 200 відсотків від продажу йде на ЗСУ. 200% – це не помилка, бо Юлія Шарапова запевняє: якщо куплять її роботу, то таку ж суму вона докладе до донату.

Виставка експонуватиметься в Одеському музеї західного і східного мистецтва як мінімум впродовж двох тижнів щодня, окрім середи, з 12:00 до 17:00.

  • Творчість херсонців не залишається непоміченою ані в рідному місті, ані в Україні, ані поза її межами. У січні-лютому 2024 року в Естонії експонувалась виставка херсонки Вікторії Березіної.
  • У лютому в одному із бомбосховищ Херсона відкрилася виставка художника Ігоря Баликова «Світ навколо нас у наш небезпечний час».
  • У лютому-березні у Нових Петрівцях на Київщині в Національному музеї-заповіднику української військової звитяги тривала виставка внутрішньо переміщених школярів із Херсона та херсонських митців «Душа незламного херсонця».
  • У Черкасах щойно завершився спільний виставковий проєкт Михайла Рая та Надії Петровської “Острів Херсон”.     
  • Раніше Олександр Степаненко розповідав Медіаплатформі «Вгору», як він працював під час окупації та як на його очах змінювався Херсон.
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ