Підтримати нас

Актуальні новини Херсона та області за 4 травня 2022 року

Vgoru
Автор статті
04 травня 2022 19:19
1,008
Поширити:

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 4 травня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

На Херсонщині з'являється Інтернет

На Херсонщині зранку 4 травня знову з'явився інтернет та зв'язок у кількох населених пунктах. Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

Запрацював інтернет від Укртелекому у Новотроїцькому Генічеського району, Згодом у Скадовську - вже від іншого місцевого провайдера.

Також кореспонденти Суспільного повідомили про появу інтернету від Київстару у Херсоні. Щоправда, він ще нестабільний.

Видання КавунCity у своєму телеграм-каналі повідомляє, що запрацював інтернет від провайдерів Укртелеком і частково Норма. Читачі Вгору інформують, що відновили роботу провайдери Воля та Статус.

Станом на ранок сьогоднішнього дня всі оператори мобільного зв'язку, використовуючи резервні канали живлення, відновили зв'язок у Херсоні та області. Про це заявив голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь під час брифінгу в Українському кризовому медіацентрі.

Військовослужбовці 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка долучились до відновлення мобільного зв’язку із Херсоном. Про це вони повідомили на своїй сторінці в Фейсбук.

Було перебито волоконно-оптичну мережу між Херсоном і Миколаєвом, близько 20 кілометрів від Миколаїва, де постійно велися обстріли.

«Аби зв'язківці змогли полагодити пошкоджену мережу, Збройним силам України довелося відтіснити окупантів з їхніх позицій. А далі сміливці з різних формувань, яким допомагали і наші хлопці, під носом у ворога відновили зв'язок та інтернет з тимчасово окупованим Херсоном. Разом переможемо!», - повідомили військові.

Прокуратура повідомила про підозру секретарю та члену так званого «Комітету спасіння Херсонщини»

Співпраця з окупантами - секретарю та члену так званого «Комітету спасіння Херсонщини» повідомлено про підозру. Про це інформує Київська міська прокуратура на своїй сторінці у Фейсбуці.

На опублікованих фото обличчя фігурантів справи замилені. Проте в них можна впізнати Тетяну Кузміч та Георгія Кальонова.

"Згідно із матеріалами досудового розслідування, під час окупації міста "Херсон збройними силами російської федерації 54-річна мешканка Херсона та 63-річний мешканець Херсонської області вступили у злочинну змову з представниками держави-агресора та добровільно погодилися на співпрацю з ними", - йдеться у повідомленні.

Раніше в межах вказаного кримінального провадження прокуратура повідомила про підозру ще одному учаснику «Комитету спасения Херсонщины» - депутату Херсонської міської ради від політичної партії «Блок Сальдо».

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Днями окупанти обстріляли Високопільську та Кочубеївську громади

Третього травня військові рф обстріляли населені пункти Кочубеївської громади. Інформація про це є на сторінці Кочубеївської сільської територіальної громади.

В результаті обстрілу шестеро людей поранені. Двоє з них отримали важкі травми голови, ще четверо - поранення кінцівок. Загинула жінка 1966 року народження.

Також російський снаряд потрапив у жилий дім у Високопільській громаді. Тяжкі поранення отримала жінка та її п'ятирічна донька. Про це повідомив голова Кривого Рогу Олександр Вілкул. Стан дитини був критичним. Поранених встигли доправити до Кривого Рогу та прооперувати. 

Також військові рф обстріляли село Заградівка у звільненій частині Херсонської області з "Градів". Вбито жінку, ще трьох людей поранено. Усі вони – цивільні.

Ворог активізував бойові дії у Томиній Балці

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ на своїй сторінці у Фейсбуці. 

"На Південнобузькому напрямку, з метою знищення фортифікаційного обладнання наших позицій, ворог застосовував артилерію, реактивні системи залпового вогню, озброєння танків уздовж всієї лінії зіткнення. Активізував бойові дії у районі населеного пункту Томина Балка", - йдеться у повідомленні.

У Нововоронцовській громаді допомагають переселенцям, не зважаючи на обстріли

Російські військові продовжують обстрілювати житлові будинки, інфраструктуру та об'єкти комунальної власності в селі Осокорівка. Мешканці ховаються у підвалах та бомбосховищах.Повідомляють місцеві жителі у Фейсбук.

У громаді щоденно допомагають переселенцям з окупованих територій.

«Сьогодні ми приділили увагу переселенцям, які тимчасово мешкають у містах Апостолово, Зеленодольськ, селі Червоний Тік. Всього було охоплено 170 осіб. Ми доставили переселенцям харчові продукти, дитячі харчі, предмети гігієни. Також не залишилися без уваги й наші працівники ДСНС, які знаходяться в селищі та виконують покладені на них обов'язки», - йдеться у повідомленні.

Хабарник з військкомату «очолив» юридичний відділ окупаційної адміністрації Каховки

Колишній співробітник Каховського об’єднаного військового комісаріату Олександр Сухомлин «очолив» юридичний відділ так званої «військово-цивільної адміністрації» в тимчасово окупованій росією Каховці, що на Херсонщині.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомили джерела в Каховці на умовах анонімності.

Олександр Сухомлин працював начальником відділу військового обліку та бронювання Каховського об’єднаного військового комісаріату, був заступником голови міської комісії з питань проведення перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних.

Восени у 2018 році його та ще одного співробітника комісаріату викрили при отриманні хабаря у 800 доларів за звільнення від призову на строкову службу від одного з призовників. Однак Сухомлину вдалося уникнути покарання: обвинувальний вирок у цій справі суд виніс головному спеціалісту відділення комплектування військкомату, покарання якого обмежили штрафом у 25,5 тис. грн.

Олександр Сухомлин через деякий час звільнився з військкомату і влаштувався юристом у комунальне підприємство «Каховська керуюча компанія». Але досить швидко його звідти звільнили за некомпетентність.

«Схоже, здібності Сухомлина цілком підійшли російським окупантам і він допомагає з «юридичним» супроводом у їхній так званій «військово-цивільній адміністрації» у Каховці. Крім Сухомлина серед місцевих колаборантів в окупаційній «владі» можна зустріти й інших людей, яким через брак знань і небажання працювати чесно раніше ніяк не вдавалось отримати омріяні посади. Серед них – продавчиня взуття Ірина Махньова, яку призначили керувати управлінням освіти в Каховці, мабуть, з огляду на її антиукраїнську позицію», – розповів каховський журналіст Олег Батурин.

Від підприємців у Каховці влада окупантів вимагає отримати дозвіл на господарську діяльність

Окупанти вимагають від місцевих підприємців до 15 травня пройти реєстрацію та отримати дозвіл на господарську діяльність. Таке розпорядження видав ставленик рф у Каховці Володимир Леонтьєв.

Про це у Facebook повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

«Господарчу діяльність зможуть вести тільки ті підприємці, які отримають дозвіл. До 15 травня треба провести так звану «реєстрацію». Тобто у бізнесу на окупованій території Херсонщини вибір невеликий: або співпрацюй з росіянами, тоді ти колаборант або в тебе все заберуть», - йдеться у повідомленні.

Староста села Чорнянка взяла відпустку та виїхала за межі округу

Через складнощі виконання посадових обов'язків староста Чорнянського старостинського округу Таврійської громади Ірина Хома написала заяву на відпустку та виїхала за межі округу. Про це повідомили на сторінці громади у Фейсбук.

Надалі Ірина Хома триматиме зв'язок з односельцями дистанційно. 

В Олешках військові рф будуть проводити "медогляди" в приміщенні соціальної служби

Російські військові захопили приміщення соціальної служби в Олешках. 

Про це повідомив голова Олешківської громади Євген Рищук.

"Поставили собі за мету проводити медогляди, але я боюсь, що всі медогляди закінчаться вилученням особистих даних пацієнтів. Я не можу зрозуміти, для чого проводити медогляди в приміщення соцслужби, коли для цього є лікарні та поліклініки", - сказав Рищук.

Що саме за "медогляди," мер Олешок не уточнював. Також Рищук розповів, що російські військові обстріляли будівлю дитячого садка в Козачих Лагерях та кинули туди гранату.

Міський голова Херсона не вірить, що Росія зможе успішно ввести рубль

Ігор Колихаєв продовжує працювати. Днями він дав інтерв’ю виданню BBC News.

Міський голова скептично ставиться до того, що Росія зможе успішно ввести рубль. Цитую:

«У мене немає підтверджень, що це станеться. Яким чином це МОЖЕ з’явитися? Якщо казначейство і банківська система України перестануть працювати на нашій території. В умовах окупації все може статися, я не можу залізти в голову керівників росії, щоб дізнатися, що вони думають. Якщо вони спробують запровадити рублеву зону тут, ми зануримося у 1992 рік, відкотимося до часів, коли був безлад», - говорить Колихаєв.

Він також повідомив, що хвилюється за людей, які й досі перебувають у місті.

«Я боюся гуманітарної катастрофи. Усі ми заручники. Це ніби ми почали шлях зі 100 літрами бензину в баку автомобіля і їдемо, поки не закінчиться паливо. І я впродовж цього шляху хочу порахувати: як довго ми ще зможемо їхати без підтримки та «дозаправки». Скільки ми зможемо нести місто на своїх руках?», - йдеться в інтерв’ю.

ЗСУ взяли під контроль 4 населені пункти на межі Херсонської та Миколаївської областей

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь" на своїй сторінці у Фейсбуці. 

Протягом доби на Херсонському й Миколаївському напрямку противник продовжував інженерне удосконалення своїх позицій, активних наступальних дій не вів, але здійснював обстріли артилерією та броньованою технікою.

"Тим часом діями наших мобільних протитанкових груп забезпечено контроль території 4 населених пунктів поблизу адмінмежі Миколаївщини й Херсонщини", - йдеться у повідомленні.

Загальні ворожі втрати за добу склали 47 рашистів та 15 одиниць техніки, серед яких 2 безпілотники-розвідники, радіолокаційна станція та дизель-генератор, 2 зенітно-ракетних комплекси та 8 одиниць автомобільної техніки. Також знищено 7 складів, колона противника з боєприпасами та пально-мастильними матеріалами.

Росіяни намагалися "проекспортувати" до Єгипту вкрадене українське зерно

Російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 тисяч тонн зерна і спробувало продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію.

Про це спершу повідомив портал "Миротворець" з посиланням на дані трекінгової системи суден MarineTraffic, інформацію підтвердили в уряді у коментарі Європейській Правді. 

Так, судно "Матрос Позинич" завантажило 27 тис. тонн зерна в окупованому Криму і прямувало з ним до єгипетського порту Александрія. "Матрос Позинич" входить до підсанкційної "Об'єднаної суднобудівної корпорації".

Судно пройшло Босфор 23 квітня і вирушило до Керченської протоки, після чого до 27 квітня знаходилося в Керченській протоці на якірній стоянці порту Кавказ без вантажних операцій. 27 квітня судно вимкнуло автоматичну систему ідентифікації, яка має бути ввімкненою для всіх суден згідно з міжнародними морськими правилами.

Вже 28 квітня "Матрос Позинич" було помічено в окупованому Севастополі біля зернового термінала компанії "Авліта", яка в російських реєстрах значиться як "Авал". 30 квітня судно рушило в напрямку порту Александрії (Єгипет).

Речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що українські дипломати завадили Росії доставити це зерно в Александрію.

Оперативна інформація від Херсонської ОДА на 14.00 4 травня: https://cutt.ly/PGZ2rPo

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ