Підтримати нас

Зима без снігу

Автор статті
28 січня 2020 10:43
674
Поширити:

В Україні за останні чотири роки спостерігається катастрофічне маловоддя. Водойми наповнюються максимум на 70% від норми, а подекуди ще менше. Це призводить до зміни їх гідрологічного циклу.

І сприяє інтенсивному забрудненню. Дозволені скиди забруднених (вторинних, очищених і слабо очищених) вод розраховуються, виходячи з наповнюваності водойми на 100%. Тож умовно «неповні» водойми забруднюються ними сьогодні надміру.

Про це повідомляє Прес служба Національної Екологічної Ради України.

Торік у вітчизняні водойми  скинуто понад 2 млрд куб м різних стоків. З них 1/3 це неочищені. В результаті в 2019 році загинули всі або майже всі водні живі ресурси в 2140 водоймах. (Тільки в останні місяці відбулися резонансні отруєння в Херсонській, Сумській, Полтавській, Житомирській областях. Під час них загинула не тільки риба, а й жаби, черепахи, бобри, качки ...)

Яка вода, таке і здоров'я нації. Медики стверджують, що 37% всіх онкологічних захворювань через вживання неякісної питної води.

В Україні 63 тисячі річок, 400 тисяч ставків, 1 100 водосховищ. У нас  1 млн 300 тисяч гектарів прісної води ... І в той же час ми значимося як маловодна країна. Тому що наші водні джерела забруднені настільки, що не можемо брати з них питну воду.

Останні дослідження  на замовлення Світового банку поставили нас на 125 місце з 180 країн за кількістю питної води на душу населення. Україна опинилася між Чадом і Суданом, африканськими країнами. А якщо брати посушливу Херсонську область, то там справи набагато гірші.

Маловодність -  одна з причин зникнення малих річок в Україні. За роки Незалежності зникло більше 10 тисяч малих річок. Наочним прикладом можуть служити річки Ірпінь і Буча в Київській області. Через злочинне ставлення до них ці мальовничі річки гинуть.

Відсутність снігу, швидше за все погіршить врожай деяких культур. Сніговий покрив служив для озимих посівів захистом від вітрів та переохолодження і  був джерелом вологи. Остерігатися різкої зміни клімату не варто. Але при цьому безсніжні зими не йдуть на користь.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ