Підтримати нас

“Zaykina кераміка” в Херсоні

Автор статті
18 серпня 2020 12:00
2,899
Поширити:

Херсонка Юлія Зайкіна вже більше трьох років виготовляє кераміку та навчає цьому мистецтву всіх охочих.

Творчість родом із дитинства

Найяскравіші дитячі враження, як розповідає Юлія, вона спізнала в художній школі. Там її вчили малювати, фантазувати, вигадувати нові образи й композиції. У тому дитячому світі було спокійно та безтурботно, і це давало відчуття свободи, яке дівчина звикла шанувати змалечку над усе.

Згодом Юлія вже не уявляла свого життя без мистецтва. Тож коли прийшов час  обирати професію, вирішила стати дизайнером. Працювала з комп’ютерною графікою, 3D дизайном, створювала об’ємні фігури, аж поки не почала декорувати солодощі маленькими цукровими фігурками. З часом до виробництва смаколиків втратила інтерес, вирішила шукати нову царину, яка б захоплювала та давала заробіток.

Знайомство з глиною

Прагнення створювати керамічний посуд з’явилося після відпочинку біля Станіславських круч на берегах Дніпро-Бузького лиману. Усі, хто хоч раз побував там, отримує незабутні відчуття. Мабуть, недарма  кліп на пісню “Місця щасливих людей” групи “Скрябін” знімали саме тут. А настільки мальовничі місця западають глибоко в душу. Ось і Юлія, надихнувшись тутешніми пейзажами, вирішила втілити свою мрію - створити локальний сувенір, щоб кожен міг відчути Херсонщину.

Створення нового сувеніру з відбитком різнотрав’я

«Пам’ятаю, як привезла додому шматок глини «херсонських гір» та почала з ними експериментувати. Поклала у відро, залила водою та майже тиждень чекала, коли маса перейде зі стадії «рідкого кефіру» до «пластиліну» і з нею можна буде працювати, - згадує Юлія. - Мене не покидала нетерплячка - ну коли я зможу щось створити з цієї маси. З першого дотику до глини зрозуміла, що це «захоплення з першого погляду». Із цієї глини вдалося зробити мініатюрну фігурку кита».

Херсонщина омивається двома морями, тож не дивно, що роботи керамістки пов’язані з місцевою тематикою. Зокрема, статуетки моряків, китів користуються найбільшим попитом у туристів. У 2017 році вийшла перша лінійка сувенірної продукції, трохи пізніше – побутового керамічного посуду.

Сувеніри по-херсонськи

Невеликі за обсягом замовлення опрацьовувала швидко, а коли їх стало більше, зрозуміла:  треба розширятися. Так з’явилася майстерня – керамічна студія Юлії Зайкіної та назва «Zaykina кераміка».

“Саме тут народжується справжнє керамічне диво. І я радію, що можу поділитися цим відчуттям з іншими на майстер-класах”,  - каже авторка.

Майстер-класи відвідують не лише діти, а й дорослі.

Глина – неймовірний антистрес, вона дозволяє позбутися всіх негативних емоцій та повністю поринути у процес творчості. Кожен, хто торкається цього матеріалу, залишає його слід у своїй душі. А діставати з печі готові вироби та роздивлятися результати старань учнів – найвища нагорода.

На питання, як вона реалізує свою продукцію, Юлія розповіла, що клієнтів знаходить завдяки соцмережам та «сарафанному радіо». Запрошує на майстер-класи для дорослих та дітей.

Секрети кераміки

У багатьох народів кераміка має сакральний характер. Наші пращури цінували цей матеріал, адже з нього виготовляли майже все – від табличок для письма до предметів побуту. Секрети виготовлення глиняних виробів передавали з покоління в покоління. Наприклад, у Японії, одне покоління керамістів замішувало та готувало глину до обробки, а їх діти, внуки і правнуки робили з неї посуд.

В Україні гончарне ремесло також зажило популярності. Юлія впевнена, що це мистецтво потребує ретельного вивчення. Знайомство з глинами дає розуміння, як вони відрізняються між собою ступенем обробки, складом маси. Особливої уваги потребує виріб, що покривається фарбами. Глина має «подружитися» з глазур’ю, інакше на кераміста чекає неприємність. У процесі обпікання виріб просто трісне, тому всі складники ретельно підбираються.

Готова керамічна продукція

Спочатку Юлія шукала глину самотужки, в основному брала матеріал зі Станіславських круч. Але якщо кожен буде брати частину «гір», то вони просто зникнуть. То ж знайшла альтернативу – білу низькотемпературну глину МКФ-2, яку добувають у Слов’янську. Керамістка відзначає, що із заводською глиною працювати простіше, бо вона пластична та повторює кожен твій рух. Обпікати її треба у спеціальній печі при температурі 980-1050 ℃.

 Техніка нанесення білої фарби на готову кераміку

Плани у великому місті

Нині Юлія планує зайнятися скульптурою та продовжує створювати керамічні вироби. Захоплюється створенням об’ємних фігур, а саме - пластикою жіночого тіла. Тому в майбутньому хоче організувати виставку авторських робіт. Окрім Херсона, керамістка має в Києві творчу студію, яку відкрила зовсім недавно, але майстер-класи не проводить. Поки доводить до ладу приміщення, яке взяла в аренду та потроху знайомить велике місто зі своєю творчістю.

Юлія Зайкіна мріє про виставку

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ