Підтримати нас

Зарплата 315 тис. пенсія 280 тис.

Автор статті
09 червня 2016 11:00
620
Поширити:

Після внесення змін до Конституції в частині судоустрою люди в суддівських мантіях стануть чи не найбільш високооплачуваними в країні. “Це – перемога”, – радісно вигукнув президент Петро Порошенко, коли минулої п’ятниці побачив на табло системи ” Рада”  заповітні 335 голосів.

Отже, депутати прийняли нову редакцію закону “Про статус суддів і судоустрій” та внесли відповідні зміни до Конституції. Зупинимося на змінах в оплаті праці служителів Феміди. З1 січня наступного року оклад судді місцевого суду складе 21 750 гривень (зараз – 14 500), судді Апеляційного суду – 36 250 гривень (зараз – 17 400), судді Верховного суду – 108 750 гривень (зараз 18 850). І щорічно до 2020 року зарплати суддів зростатисуть.

Але цього для ліквідації корупції в судових органах нашим реформаторам здалося замало. Тому крім голої ставки судді отримуватимуть доплати: за вислугу років (80%), за наукові ступені (20%) і роботу з секретною інформацією (10%). Оклад судді множиться на коефіцієнт 1,1, якщо вершити правосуддя доводиться в місті з населенням менше 100 тисяч, на 1,2 – в місті з населенням менше 500 тисяч, 1,25 – в міст-мільйоннику.

– Ми не такі багаті, щоб утримувати бідних корумпованих суддів,– пояснив зростання зарплат суддям президент Петро Порошенко.

Але не всі депутати одностайні з таким різким підвищенням зарплат для суддів.

– Суддя Верховного суду отримуватиме 315 тисяч гривень. Це в 200 разів вище мінімальної заробітної плати та в 60 разів вище за середню зарплату в Україні. Ніде в світі таких співвідношень оплати праці ви не знайдете, – обурювався народний депутат, екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. – А пенсії? 90% від заробітку судді. Це 280 тисяч гривень. Колеги, бійтеся Бога! – цитує депутата “Комсомольська правда в Україні”.

Не побоялися.

Скільки вовка не годуй

Не тільки екс-міністр фінансів, а й інші розсудливі люди дуже сумніваються, що підвищення зарплат виявиться дієвим у боротьбі з корупцією. А як бути з поліцією, СБУ, митницею, депутатами? Чи вистачить на всіх грошей, щоб викорінити корупцію і там? І чи є поріг фінансового забезпечення, за яким чиновник, що роками підробляв на хабарах, стає бездоганно чесним? Питання, питання ...

Увечері в п’ятницю, 3 червня, в Миколаєві під час спецоперації СБУ та військової прокуратури за вимагання хабара в особливо великому розмірі – $ 90 тисяч – затримали четверо вищих чиновників, серед яких перший заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації, Герой України Микола Романчук.

А під будинком Героя Миколи Романчука виявили цілу мережу тунелів. А в них те, що можна назвати сховищем банку середньої руки. Але краще процитуємо повідомлення прес-центру СБУ:

“На другому етапі операції співробітники СБУ та прокуратури провели санкціоновані обшуки на робочих місцях і за місцем проживання фігурантів справи, в тому числі в маєтку першого заступника губернатора. Чиновник зберігав удома валізу з 300-ма тисячами доларів США і велику кількість ювелірних виробів. Під будівлею співробітники спецслужби виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи з золотими зливками, старовинними іконами, антикваріатом, столовим сріблом. У сейфах також зберігалася “чорна бухгалтерія”, яка доводить проведення корупційних оборудок”, – йдеться в повідомленні спецслужби.

Крім того, за інформацією “Преступности.НЕТ”, в тунелях і сейфах оперативники знайшли також арсенал вогнепальної автоматичної зброї і безліч дорогих старовинних картин.

Також були затримані помічник Романчука Віктор Овчар і його водій, один із заступників голови районної адміністрації і Геннадій Левченко – помічник голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко.

За словами Головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, всі учасники корупційної схеми вимагали від підприємців $ 90 тисяч за дозвіл на кар’єр з видобутку вапняку в Миколаївській області – це рішення якраз готувалося до розгляду на найближчій сесії Миколаївської обласної ради.

Тест на майбутнє

Судячи по вмісту підвалів Героя України, можна зайвий раз переконатися – хабарі беруть не від бідності. Це негласний привілей, що міцнів і цементувався в нашій країні роками. Високі посади, не враховуючи заслуг і здібностей претендентів, примітивно продавалися. А чиновник, який таким способом заступив на державну посаду, починав “відбивати”  витрачені гроші.

В Україні можна було купити і отримати “по блату”  все – перемоги в тендері, вчені звання, ордени і навіть звання героя. Спробуйте пояснити, за які заслуги золоті зірки героїв виявилися на грудях Юрія Бойка і Тетяни Засухи, Володимира Литвина і Леоніда Кравчука, Валентина Ландика, Юхима Звягільського. Серед усіх героїв того часу тільки Олексій Порошенко – батько п'ятого президента України – отримав це звання з рук Віктора Ющенка за героїзм – “за виявлений героїзм під час рейдерських атак на державні та приватні цукрові заводи і комбінати хлібопродуктів (елеватори)”.І ось один з героїв став героєм небаченого скандалу. І що тепер? Усі застигли в очікуванні. Судячи з мізерних повідомлень в українських ЗМІ, ніхто не знає, чим завершиться це викриття. Процес може піти, як кажуть, і в той, і в зворотній бік. Це тест, вододіл, де можливі два варіанти дій: позбавити звання героя і віддати під суд Миколу Романчука, або почати в пресі грандіозну кампанію по його відбілюванню. У першому випадку всім стане зрозуміло, що повернення до минулого неможливе. В іншому – система постарається “не злити”  кримінального героя. І до цього процесу підключаться всі, хто звик купувати посади і нагороди для своїх батьків, дітей, братів, дружин і коханок.

Через кілька днів стане зрозуміло, який шлях обрала влада.

P.S. Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник зробив порівняння розмірів зарплат суддів Верховного суду України, встановлених законом “Про судоустрій і статус суддів”, та зарплат суддів Верховного суду в деяких європейських країнах, які ще донедавна входили для групи країн так званого соціалістичного табору. Порівняння зроблено в тисячах євро на місяць.

Не зайве додати, що економіка Польщі з розрахунку на душу населення в шість разів перевищує  нашу, а литовська – майже в шість.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ