Підтримати нас

За порушення правил карантину - штраф і які правила введені в Херсоні

Автор статті
20 березня 2020 03:25
978
Поширити:

17 березня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким, серед іншого, за порушення правил карантину було введено адміністративну відповідальність.

Цей закон набув чинності в день його прийняття (після його невідкладного підписання Президентом України і офіційного опублікування в газеті «Голос України), а тому адміністративну відповідальність по відношенню до винних осіб вже може бути застосована.

Що відбулось

Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) було доповнено статтею 44-3 («Порушення правил щодо карантину людей») наступного змісту:

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Які суми штрафів

Штраф, передбачений новою статтею, є доволі суттєвим і, станом на березень 2020 року, може становити: для громадян суму від 17 000 грн до 34 000 грн, а для посадових осіб – від 34 000 грн до 170 000 грн.

За що передбачена відповідальність

Дана стаття чітко не вказує на діяння (дію або бездіяльність) за вчинення яких настає адміністративна відповідальність, а відсилає до необмеженого кола інших нормативно-правових актів, які встановлюють правила щодо карантину людей, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні правила і норми.

Станом на сьогодні, на території міста Херсона поширюють свою дію наступні нормативно-правові акти, які встановлюють правила щодо карантину людей, санітарно-гігієнічні, санітарно-протиепідемічні правила і норми:

Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06 квітня 2000 року № 1645-III;

Правила санітарної охорони території України, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2011 року № 893;

Протокол № 2 позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-економічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року;

Постанова Кабінету Міністрів України «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11 березня 2020 року № 211;

Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 13 березня 2020 року (введено в дію Указом Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020);

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211» від 16 березня 2020 року № 215;

Протокол № 12 Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020 року (Херсонська обласна державна адміністрація);

Протокол № 10 позачергового засідання Міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020 року (Виконавчий комітет Херсонської міської ради).

Ознайомившись з усіма цими нормативно-правовими документами, можна скласти наступний список правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, обов’язковий до виконання всіма на території міста Херсона, тобто тих правил і норм за порушення яких можливе притягнення до адміністративної відповідальності за статтею 44-3 КУпАП:

Постійні:

  1. Заборона особам, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями:

– не вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб;

– не виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, дотримуватися режиму роботи закладів охорони здоров'я та наукових установ, у яких вони лікуються;

– не проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

Тобто, це стосується випадків, коли хворі покидають місце карантину/обсервації  (лікарню, окреме жиле приміщення тощо), не вживають інших заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб, які їм були рекомендовані медичними працівниками та таке інше.

Тимчасові:

  1. Заборони проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
  2. Заборона роботи об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування:

- кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;

- дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних;

- фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;

- усіх магазинів, крім продуктових та аптек;

- торговельно-розважальних центрів;

- будівельних ринків та інших (крім продуктових);

- ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів;

- промислових та сільськогосподарських ринків;

- перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси);

- інших закладів та установ (під особисту відповідальність керівника);

  1. Заборона надання планової стоматологічної допомоги у всіх стоматологічних закладах усіх типів форм власності;
  2. Заборона проведення планових заходів з госпіталізації і планових операцій, крім термінових і невідкладних;
  3. Заборона перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (тролейбус) транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;
  4. Заборона перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі.

Яка процедура притягнення до відповідальності

Складати протоколи про адміністративні правопорушення за новою статтею будуть:

– уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції);

– органів охорони здоров’я;

– органів державної санітарно-епідеміологічної служби;

–  посадові особи органів місцевого самоврядування, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, – виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад.

А розглядатимуть справи (протоколи) – районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судді).

P.S. Для мешканців Херсона на час карантину відкриті дистанційні лінії безоплатної правової: допомоги:

- за телефоном: +38 (099) 468-38-48, графік роботи: з понеділка по четвер з 9:00 до 17:00

- ставте питання на Фейсбук-сторінці ГО «ІРЦ «Правовий простір»: https://www.facebook.com/legalspace.org 

- пишіть на електронну пошту: kherson2@ldn.org.ua

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ