Підтримати нас

За кордон — тільки з коротким хвостиком: українські гарбузи підкорюють Велику Британію! Фоторепортаж

Автор статті
16 жовтня 2020 06:00
1,978
Поширити:

“Херсонщина — не тільки житниця, а ще й один з головних постачальників овочів,”- розповідає “Вгору” головний агроном приватного підприємства “Фаворит-3” Володимир Щиров, показуючи гарбузове поле у селі Роздольне Каховського району. І поки фахівець проводить “екскурсію” на баштані, бригади робітників збирають врожай.

Але гарбузи тут не звичайні, не ті, що дівчата колись підносили старостам горе-наречених. Замість круглих та великих на землі попід листям лежать маленькі світлопомаранчеві гарбузики — у формі лампочок та діжечок.

Гарбузи сорту“Хантер Ф-1”.

Агроном пояснив: це особливий сорт “Хантер Ф-1”, перед звичайними гарбузами має низку переваг: відсутність неприємного запаху, солодший смак, зручна форма, попри компактні розміри великий відсоток їстивної частини. Тим паче, південне сонце - це плюс для гарбузів цього сорту — вони не люблять морозів, наш клімат ідеально підходить для них.

“У чому переваги сорту: наприклад, вам потрібно трохи гарбуза для пирога, ви можете взяти один , якщо потрібно більше, то  візьмете 2 або 3. З великим гарбузом так не вийде — доведеться купувати увесь, ще й половину викинути. А в таких маленьких гарбузиках сім'яна камера дрібна, насіння мало. Зараз дуже популярно вести здоровий спосіб життя — от на Заході гарбуз вважають “суперфудом”, з нього найчастіше роблять суп-пюре або запікають, це й корисно, й дешево. А ще дуже смачно! Сорт Хантер має присмак мускатного горіха, і навіть у сирому вигляді  смакує,” - переконує Володимир Щиров.

Робітники повинні не тільки зібрати врожай, але й сортувати гарбузи за розміром, а точніше, за калібром:12-ий калібр це від 400 до 600 г,13-ий від 600 до 800 г і 14-ий від 800 г до 1 кг і  далі.Також потрібно відібрати овочі, які поїдуть до Британії, а які - на внутрішній ринок. Фахівець розповідає: на експорт ідуть тільки плоди правильної форми, не здвоєні та без механічних ушкоджень і гнилі. Якщо ж гарбуз занадто довгий, закручений, зігнутий або з якоюсь іншою “аномалією” - він опиниться у місцевому супермаркеті. Хвостик у гарбуза має бути коротким, якщо  довгий —  шкрябатиме інші овочі. Тож за кордон — тільки з коротким хвостиком!

“Гарбузи цього сорту ми вирощуємо тут, у селі Роздольне, та в селі Кам’янка — разом вони займають 80 гектарів, Якщо брати Україну, — сорт “Хантер ф-1” вирощуємо тільки ми на Херсонщині! — повідомив аграрій.

Вирощуванням гарбузів приватне підприємство займається вже 2 роки. Співробітники кажуть, що задоволені цією культурою, зберігається вона довго. Також “Хантер” беруть і на переробку, на внутрішньому ринку продають і чищені гарбузи, і нарізані шматочками.

На полях робітники працюватимуть ще 2-3 дні, допоки все не зберують. А Володимир Щиров уже веде на склад. Там плоди сортують, миють, сушать та зберігають.

Окрім мускатного гарбуза “Хантер F1”, на ПП “Фаворит” вирощують ще так званий гарбуз-спагетті сорту “Голд спік”. Зовні плід схожий на диню, а всередині на локшину — звідси й назва. І знову ж таки в інших областях гарбуз-спагетті не вирощують, Херсонщина — аграрний першопроходець! Але придбати “Голод спік” поки що неможливо, на прилавках супермаркетів його досі не було. Це — ексклюзив, який ось-ось з'явиться у продажу на українському ринку.

Волокна цього гарбуза схожі на спагетті.

Та це ще не все! Ще більший подив викликав гарбуз сорту “Касперіта”. Ці малюки схожі на патисони й мають смак молодого волоського горіха. Їх вживають як у сирому, так і в готовому вигляді.

 Гарбузи сорту “Касперіта”.

У підприємстві є експериментальне поле, там росте 27 сортів гарбуза.

Виїзд організовано Держспоживслужбою Херсонської області.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ