Підтримати нас

Розпочався конкурс на кращий ескіз в’їзного знаку в Херсонську область: що каже влада та архітектор?

09 травня 2024 19:27
460
Поширити:
Конкурс на ескіз в'їзного знаку в Херсонську область
Одна з робіт конкурсу від ХОВА

З 9 по 20 травня триватиме голосування за конкурсні роботи для регіонального художнього конкурсу на визначення кращого ескізного проєкту в'їзного знака в Херсонську область. Знак розташований на межі Миколаївської та Херсонської областей.

Про це повідомляє Херсонська ОВА.

Проголосувати за роботи можна за посиланням.

Заступник голови Херсонської ОВА Володимир Клюцевський у коментарі “Вгору” розповів, що ХОВА планує зібрати найкращі роботи молодих архітекторів, дизайнерів та художників й реалізувати проєкт-переможець.

“Для цього дизайн-макету архітектори розроблятимуть проєктно-кошторисну документацію на спорудження і далі виділятимемо кошти на будівництво”, – каже Володимир Клюцевський.
 Усі конкурсні роботи розглядатиме спеціально утворене журі, яке очолює архітекторка Тетяна Євсєєва, засновниця та керівниця Новокаховського товариства охорони культурної спадщини.

Також до складу журі увійшли представники ХОВА, художники, архітектори та дизайнери.

За словами Клюцевського, план будівництва планують створити у 2024 році. До кінця травня оберуть переможця і наступним кроком створять необхідну документацію.

За приблизними прогнозами, проєкт будівництва зможуть повністю реалізувати до березня 2025 року. Для цього ХОВА планує залучити кошти благодійників.

У коментарі “Вгору” архітектор та громадський діяч Андрій Луцик розповів, що зусилля та час, витрачені на організацію цього конкурсу, не вартуватимуть його результату.
“Якщо ми робимо окремий в'їзний знак, як окремий вид мистецтва, то і конкурс повинен бути гідного рівня. У ньому повинні брати участь професіонали. Такий об'єкт ставиться на облік і охороняється як пам'ятка”, – каже архітектор.
На його думку, для проведення таких конкурсів потрібен підготовчий етап, а саме опитування населення стосовно того, яким вони хочуть бачити цей знак. Для того, щоб створити ескіз необхідно розуміти філософію та сенс.
“Чому ми ставимо саме такий знак? Чому він повинен стояти там? Яка історична основа всього цього? Для чого місцевим жителям потрібен цей знак, а чи потрібен? Чи це для туристів? Якщо для туристів, то яка ідея в нього взагалі закладена? Що він має показувати? Тут є купа питань. Професійний архітектор їх задає”, – пояснює Андрій Луцик.
На його думку, це питання не про архітектуру, а про суспільство. Архітектор наводить за приклад ситуацію з в'їзним знаком у Донецьку область, де зміни нібито на краще тільки все зіпсували.
“Там військові залишали якісь свої написи, наліпки та шеврони, і це вже саме по собі було монументом. Нічого не треба було змінювати”, – додає Луцик.
  • Стало відомо, що 14 квітня  на в'їзді в Донецьку область волонтери зафарбували стелу, на якій українські військові залишали написи. Подія викликала суспільний резонанс серед військових, волонтерів та громадян.
  • 10 квітня Херсонська ОВА повідомила про конкурс на кращий ескіз в’їзного знаку в Херсонську область та опублікувала його положення.
Підтримати нас можна тут https://base.monobank.ua/
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ