Підтримати нас

З чого будемо пекти хліб?

Автор статті
17 січня 2022 11:49
914
Поширити:

Колись в історії новітньої України схоже вже траплялося: після рекордного урожаю так захоплено продавали своє зерно за кордон, що потім довелося його купувати в тих, кому продали. Тільки купували вже значно дорожче. Ось такий вийшов дивний бізнес.

Цього року колишня історія цілком може повторитися. Наші аграрії, збуджені високими цінами на світовому хлібному ринкові, вже продали просто величезну частину врожаю. На  6 січня нинішнього року з країни вже вивезли 33,198 мільйона тонн зернових та зернобобових культур, а це на 6,791 мільйона тонн більше, ніж торік, повідомляє Агроцентр.

Зокрема, на 3,596 млн тонн збільшився експорт української пшениці – до 16,102 млн тонн. Окрім цього зріс продаж:

  • ячменю – на 1,42 млн тонн, до 5,196 млн тонн;
  • жита – на 119,8 тис. тонн, до 121,5 тис. тонн;
  • кукурудзи – на 1,805 млн тонн, до 11,536 млн тонн.

То чи треба дивуватися, що донедавна тонна борошна в Україні коштувала 8 тисяч гривень, а нині ціна підстрибнула до 12 тисяч?

А в цей час поки ми продавали ужинок, країни з далекоглядною державною політикою робили запаси. Так, пише NIKKEI Asia, Китай вже закупив більше половини  світового врожаю кукурудзи та іншого збіжжя. Тамтешня державна компанія з виробництва харчових продуктів накопичила в гігантських сховищах порту Далянь боби, зерно, яке зібрали в країні та ввезли з-за кордону.

Як засвідчують дані USDA, в першій половині поточного року Китай накопичить 69% світових запасів кукурудзи, 60% — рису та 51% — пшениці.

А що ж ми, українці, з нашим високим врожаєм? Чи маємо належні запаси? Ні. Експерти бідкаються: зерна продали за кордон занадто багато – стільки, що пекти хліб вдома вже насправді немає з чого. Ось так. Бо на кінець минулого року в Україні залишилося лише 800 тис. тонн продовольчої пшениці  - непристойно мало для потреб. Головною причиною халепи, в яку ми вчергове втрапили, став безконтрольний продаж зерна за кордон. Тепер наша влада схаменулася і збирається вже в цьому місяці ввести обмеження на продаж пшениці за кордон. Але, як кажуть мудрі люди, вже пізно пити Боржомі…

Та, поза всяким сумнівом, у нас все ж знайдуть вихід. Він у зниженні якості випічки. Хоча куди її вже знижувати? Пекарям не лишається нічого іншого як почати виробляти хліб із низькоякісного борошна. А якщо і його не вистачатиме, то можуть використовувати і фуражне зерно, яким, зазвичай, годують худобу і птицю. У нас так роблять не вперше.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ