Підтримати нас

Європейський Союз: пліч-о-пліч з Україною

Vgoru
Автор статті
09 жовтня 2022 16:34
2,232
Поширити:

Від початку російської агресії 24 лютого 2022 року країни-члени та фінансові установи ЄС мобілізували понад 19 мільярдів євро фінансової, гуманітарної, надзвичайної та бюджетної підтримки для України, а наразі готується пакет додаткової макрофінансової допомоги на суму до 3 мільярдів євро. Допомога скеровується на гуманітарні цілі, заходи цивільного захисту, макрофінансові потреби та на безпекову сферу. 

Так, в рамках Європейського фонду миру, створеного у 2021 році,  для постачання військової техніки для Збройних Сил України скеровано додатково 2,6 млрд євро. Допомога Україні – це перший приклад того, як ЄС задіяв свої ресурси та можливості через Фонд миру.  

З початку війни ЄС також посилив свою безпосередню підтримку для посилення кіберстійкості України, виділивши 10 мільйонів євро на обладнання, програмне забезпечення тощо. 15 мільйонів євро з пакету в 330 мільйонів євро було надано на підтримку стійкої цифрової трансформації. Низка проектів та Програм ЄС, які працювали в Україні, також переорієнтували свої зусилля та ресурси на потреби воєнного часу. Про один з таких прикладів ми розповімо сьогодні. 

Розслідування воєнних злочинів, стабільна робота кордонів, допомога правоохоронцям – пріоритети Консультативної місії ЄС в Одесі

На початку вересня Консультативна місія ЄС  (КМЄС) повністю відновила свою роботу в Одесі. Експерти з різних куточків Європейського Союзу повернулися на Південь України для того, щоб надати ще більше підтримки правоохоронцям та органам верховенства права регіону. Місія проводить тренінги, передає обладнання, а також допомагає на практиці втілювати кращі європейські практики. 

Нещодавно Україна отримала статус кандидата на членство у ЄС і це означає, що позитивні зміни в правоохоронних органах та системі верховенства права мають відбуватися попри російську агресію. Мета – ефективний та прозорий сектор цивільної безпеки, що користується довірою громадян. 

Підтримка Консультативної місії ЄС ніколи не припинялась, навіть коли у лютому 2022 регіональне представництво КМЄС було вимушено тимчасово залишити Одесу через російську агресію. Робота тривала дистанційно, експерти Місії були на постійному зв’язку зі своїми одеськими партнерами. КМЄС швидко адаптувала свою діяльність для надання прямої підтримки правоохоронним органам, щоб посилити їхні зусилля із протидії російській агресії та вирішення складних питань. 

«Консультативна місія ЄС продовжує стояти пліч-о-пліч з Україною та її громадянами. Прямуємо разом з Україною до перемоги. Це головна причина, чому ми поновлюємо роботу Представництва КМЄС в Одесі», - Фредрік Весслау, заступник голови КМЄС.

Розслідування міжнародних злочинів – напрямок допомоги від КМЄС

КМЄС вважає надзвичайно важливим встановлення відповідальності за воєнні злочини, скоєні під час російської агресії. Одним із провідних напрямків роботи КМЄС наразі є підтримка українських партнерів у розслідуванні міжнародних злочинів. З початком повномасштабного російського вторгнення, українські прокурори та слідчі стикаються з величезною кількістю таких справ. КМЄС проводить для них консультації, тренінги, а також надає обладнання. Міжнародні експерти з розслідування міжнародних злочинів доєднаються і до Представництва КМЄС в Одесі, допомагаючи партнерам в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях.

Реалізація ініціативи ЄС «Шляхи солідарності» в Одеській області

Іншим пріоритетним напрямком КМЄС стала діяльність із підтримки кордону. Завдяки унікальному географічному розташуванню: морський порт - з одного боку, та близькість кордону з Молдовою та Румунією - з іншого,  - місто Одеса відграє важливу роль в процесі експорту та імпорту різноманітних товарів, особливо зерна та палива.

Співробітництво з прикордонною та митною службами України продовжується й умовах російської агресії. У березні експерти КМЄС почали працювати на українських кордонах із країнами-членами Євросоюзу – Польщею, Румунією та Словаччиною. 

На перевантажений західний кордон України було перенаправлено більшість торговельних потоків після блокування Росією морських шляхів. Навіть після того, як за сприяння ООН для перевезень зерна частково відкрилися три морські порти в Одеській області, основні наземні та залізничні транспортні коридори України залишаються «вузьким місцем». Аби подолати ці виклики, Консультативна місія ЄС продовжує консультувати українських прикордонників і митників, спряє потоку гуманітарної допомоги та товарів через кордон. 

КМЄС відіграє важливу роль і у реалізації плану дій Євросоюзу «Шляхи солідарності», що має на меті створити альтернативні логістичні маршрути, забезпечивши безперебійний експорт сільгосппродукції з України та імпорт стратегічних товарів.

Для реалізації ініціативи «Шляхи солідарності» регіональне представництво КМЄС планує посилити співпрацю з українськими партнерами в Одесі, надаючи консультативну підтримку щодо експорту зерна та палива морем та наземними шляхами.

Діалог із безпеки громад: нові виклики в нових умовах

Для посилення співпраці між громадянським суспільством та правоохоронними органами в Одеській області, експерти КМЄС ще до початку збройної російської агресії започаткували діалог із безпеки громад. Відразу ж після повернення представництва КМЄС в Одесу роботу за цим напрямком було поновлено.

Діалог із безпеки громад – спеціалізований майданчик, де представники громади та правоохоронних структур разом  розв'язувати безпекові питання.

Війна внесла свої корективи у перелік тем, які обговорюються протягом цих діалогів. Наразі актуальними питаннями є розповсюдження зброї, зруйнована дорожня інфраструктура, сексуальне насильство, обумовлене конфліктом.

ЄС продовжуватиме надавати підтримку українським партнерам та посилювати їхню спроможність у подоланні викликів, спричинених війною, на шляху до членства України в ЄС. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ