Підтримати нас

«Євробляхи» - прощавайте чи до побачення?

Автор статті
09 лютого 2022 10:02
1,022
Поширити:

Учора, 8 лютого, сплив термін функціонування законів, які уможливлювали тимчасове спрощення митного оформлення автівок.

«Євробляхами» в Україні прозвали автомобілі з іноземною реєстрацією, що використовуються на підставах тимчасового ввезення або транзиту, а їх ще не заявили раніше для митної процедури. І відсьогодні, 9 лютого, такі транспортні засоби потрапили в категорію  ввезених з порушенням митного законодавства. А відтак людей, які  не дотрималися його, притягатимуть до адміністративної відповідальності. 

А тепер про штрафи, які передбачені Митним кодексом за порушення правил тимчасового ввезення та транзиту.

Отже, насамперед процитуємо  частину 4 статті 469 Митного кодексу. Вона регламентує передачу транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження тому, хто не ввозив цей ТЗ (за винятком випадків, коли в ТЗ перебувала особа, яка ввозила цей ТЗ), а також використання ТЗ для   підприємницької діяльності та/або отримання доходу в Україні: штраф – 34 000 грн.

Стаття 481 Митного кодексу України - порушення строків тимчасового ввезення:

  • не більше ніж на 3 доби – попередження або штраф 850 грн;
  • від 3 до 10 діб, а також повторне правопорушення (щодо перевищення строку тимчасового ввезення не більше ніж на 3 доби) й якщо особа притягувалась до відповідальності за таке порушення протягом року – 5 100 грн;
  • від 10 до 20 діб – штраф 17 000 грн;
  • від 20 до 30 діб – штраф 85 000 грн;
  • понад 30 діб, втрата, розукомплектування – 170 000 грн або конфіскація.

Стаття 470 Митного кодексу України - порушення строків транзиту:

  • не більше ніж на добу – попередження або штраф 170 грн;
  • від доби до 10 діб – штраф 3 400 грн;
  • від 10 до 20 діб – штраф 8 500 грн;
  • від 20 до 30 діб, видача без дозволу – 85 000 грн;
  • понад 30 діб, втрата, розукомплектування – 170 000 грн або конфіскація.

Також митні органи повинні надавати  Національній поліції інформацію щодо:

  • транспортних засобів особистого користування із зазначенням строків їх тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту та із зазначенням відомостей про осіб, які тимчасово ввезли такі транспортні засоби чи помістили їх у митний режим транзиту;
  • транспортних засобів особистого користування, щодо яких порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України, а саме порушено строки їх тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, із зазначенням відомостей про осіб, які тимчасово ввезли ці транспортні засоби чи помістили їх у митний режим транзиту.

Передбачається, що Нацполіція  складатиме стосовно водія протокол про адмінпорушення. Це відбуватиметься, коли той кермуватиме автомобілем, який потрапив  в Україну  з (недотриманням строків ввезення; ТЗ використовується в комерційних цілях; ТЗ передано у володіння, користування або розпорядження іншій особі).

Однак не варто сподіватися, що законодавство у цій болючій для українців сфері остаточне і не зазнаватиме подальших  змін. Бо часто бувало: після масових протестів власників «євроблях», всі правила відтерміновували або й навіть змінювали.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ