Підтримати нас

Який телевізор краще вибрати?

Vgoru
Автор статті
10 січня 2023 10:20
2,902
Поширити:

Більшість сучасних виробників телевізорів пропонують цілу низку додаткових інтелектуальних функцій — таких, як підключення до Інтернету, відтворення відео та музики, перегляд фотографій або запис трансляцій на зовнішнє сховище. На що слід звернути увагу під час вибору пристрою?

 

Діагональ телевізора та роздільна здатність екрана

Перед купівлею телевізора подумайте, який розмір діагоналі для вас ідеальний. Великий екран не означає найкращі результати автоматично. Якщо у вас невелика вітальня, ви не приймаєте телеканали високої чіткості, добре подумайте, чи доцільно буде використовувати телевізор із величезною діагоналлю.

Основним виправданням для великих діагоналей телевізорів, якщо залишити осторонь дизайн і престиж, є висока роздільна здатність, що не менш важливо, яке використовується низкою відеоігор, що для багатьох геймерів уже стали основною причиною, щоб купити новий великий телевізор. Якщо ви збираєтеся використовувати такий пристрій, це справді правильний вибір, оскільки маленькі плоскі монітори вже не зможуть виправдати ваших очікувань.

Телевізори Full HD із роздільною здатністю 1920 × 1080 пікселів застарівають, хоча багатьох ще влаштовують. Сьогодні апарати з позначкою HD ready — абсолютний виняток, знайти їх можна лише серед моделей із невеликими діагоналями телевізора. Наразі Ultra HD є стандартом. Це телевізори з роздільною здатністю 4K (3840 × 2160 пікселів), які пропонують у чотири рази більше інформації про зображення, ніж Full HD.

Розмір екрана та відстань перегляду

Немає сенсу купувати якісний гігантський телевізор і для квартири-студії чи невеликої кухні. У процесі вибору рекомендуємо враховувати простий принцип: оптимальною відстанню перегляду можна вважати приблизно 2,5-кратне збільшення діагоналі. Такого висновку експерти дійшли на підставі ретельного дослідження. Вищезгадана порада стосується Full HD і Ultra HD.

Приклад. 1 дюйм = 2,54 см. Якщо у вас великий апарат із діагоналлю 55 дюймів, то умовна відстань перегляду має бути: 55 × 2,54 × 2,5 = 349,25. Тобто від крісла до телевізора 3,5 м.

Оптимальний параметр, звичайно, є суто орієнтовним значенням. У реальних ситуаціях у гру вступає ряд змінних, таких як якість сигналу, тип програми чи фільму, умови довкілля та особисті смаки.

Тип матриці телевізора (технології)

Плазмовий телевізор

Неперевершена технологія впродовж тривалого часу. Ці пристрої підходять для професіоналів і тих, хто може задовольнятися лише найкращим. Телевізори плазма дуже дорогі пристрої з великим енергоспоживанням. Їхня вага також велика. Однак зараз ви рідко зустрінете цю технологію на ринку.

РК

Якісно рідкокристалічні телевізори можна порівняти з плазмовими екранами. Проте закупівельна ціна цих апаратів набагато нижча. Крім того, це різноманітне меню за розмірами діагоналей.

Світлодіодний телевізор

Найбільш популярний і затребуваний тип. Ці апарати мають РК-екран зі спеціальним підсвічуванням. Якість можна порівняти з плазмовими телевізорами. Ця технологія використовує світлодіоди для освітлення панелі. Вони мають більш тривалий термін служби та менше споживання. Це екологічна технологія із чітким зображенням, яке можна переглядати з високою якістю навіть в умовах поганого освітлення.

OLED

OLED органічні електролюмінесцентні діоди. Ця технологія не потребує підсвічування. Світло генерується окремими точками. Таким чином, відтворення кольорів більш точне, ніж у разі використання інших технологій. Тобто чорний на картинці справді чорний. Це, звичайно, поліпшує контрастність, якщо порівняти зі світлодіодною технологією. Однак і ціна висока порівняно з іншими.

QLED

Це класичне підсвічування, як у LED-телевізорів. Відмінність полягає у використанні технології Quantum Dot. Діоди поглинають і перевипромінюють світло. Кожен з основних кольорів має свій діод і свій промінь. Таким чином, ці телевізори досягають рівня OLED-телевізорів. У них відмінні та чисті кольори. Безумовна перевага менше споживання енергії.

Що таке Смарт ТБ (Smart TV)

«Розумні» функції так зване Smart TV уже входять до стандартної комплектації сучасних телевізорів. Кожен виробник підходить до цього трохи по-своєму. На деяких моделях ви можете отримати доступ лише до вибраних онлайн-каналів і послуг через керований виробником портал та різні застосунки. Набір доступних онлайн-сервісів і застосунків залежить від виробника та конкретної моделі. Стандартні опції передбачають, наприклад, відтворення відео з YouTube, перегляд фотографій з онлайн-галерей, доступ до соціальних мереж, а також фільми з інтернет-магазинів відеопрокату тощо.

З багатьма новими телевізорами ви можете вільно виходити в Інтернет. Але є деякі обмеження, з якими доводиться миритися під час перегляду. Це, наприклад, введення вебадрес за допомогою цифрових клавіш на пульті дистанційного управління (аналогічно мобільному телефону). Однак останнім часом деякі моделі йдуть у комплекті зі спеціальними пультами дистанційного управління, які полегшують використання інтернет-браузера. Багато пристроїв також допускають підключення зовнішньої клавіатури або використання смартфона чи планшета замість класичного контролера.

Яку марку обрати

  • Бренд LG явно є одним із лідерів у виробництві якісних телевізорів. Його моделі зазвичай отримують відмінні оцінки в тестах та оглядах. Для багатьох людей ці літери є своєрідною гарантією якості за адекватною ціною. Серед активів телевізори з екранами, що використовують технологію OLED, які забезпечують чудову контрастність завдяки ідеальному відтворенню чорного кольору. Це не означає, що бренд не пропонує більш доступні моделі зі світлодіодними екранами.
  • Panasonic уже кілька десятиліть є еталоном якості. Наразі фірма пропонує телевізори зі світлодіодною, OLED, РК-панеллю. Найбільший вибір це світлодіодні моделі, що мають найбільшу популярність.
  • Телевізори Hisense можуть запропонувати гідне співвідношення ціни та якості, про що свідчать високі оцінки користувачів. У Hisense телевізорах переважає світлодіодна технологія, але ви також зустрінете кілька моделей з OLED-панеллю, і навіть із менш поширеною QLED. Стандарт телевізора hisense відмінна роздільна здатність 4K. Таким чином, він є більш ніж оптимальним рішенням у середньому та нижньому ціновому діапазоні.

Який телевізор купити: практичні поради

  • Не переплачуйте за великі діагоналі. Для невеликої кухні, наприклад, найкращим буде функціональний LED телевізор на 2232 дюйми. У спальні пристрій LED на 3250 дюймів. Для вітальні LED або QLED 4350.
  • Якщо необхідно заощаджувати електроенергію, виберіть апарат LED із середньою діагоналлю та режимом енергозбереження.
  • Віддавайте перевагу матовим екранам з покриттями з антивідблиском, а не глянцевим екранам.
  • Не варто купувати пристрій із роздільною здатністю HD. Вона морально застаріла. Оптимальний вибір Full HD.
  • Не має сенсу купувати і телевізор із 3D функція досить рідко використовується.
  • Не треба купувати і телевізор із безліччю додаткових функцій. Найкраще телевізори купити іменитої марки з «мінімалкою». Невідомий виробник із розширеним набором опцій може зробити несподівані сюрпризи.
  • Купуйте телевізор із гарантією: ремонт агрегату справа дорога. Можна купити телевізор на виплат. Краще за все придбати апарат за акційною ціною, з офіційною гарантією фірми-виробника: заощадите гроші та нерви.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ