Підтримати нас

Як з'явився “Правопорядок” у Новобузькій громаді

Автор статті
11 листопада 2020 11:00
1,039
Поширити:

На Миколаївщині знайшли аргументи для створення комунальної установи з питань благоустрою та правопорядку. Але не все так просто, як здається на перший погляд. Які алгоритми використала громада, дізнавався наш координатор.

До останнього часу в Новобузькій об'єднаній територіальній громаді Миколаївської області було лише одне комунальне підприємство, – “Добробут”, на яке покладалися, у тому числі, питання благоустрою та правопорядку. Але влітку цього року депутати проголосували за створення окремої комунальної організації “Правопорядок” – для запобігання та припинення адміністративних порушень і злочинів.

Як пояснив керівник КП “Добробут” Олександр Кияновський, в їх штаті дійсно є робітник з благоустрою. Але він доглядає переважно за тим, щоб люди не засмічували вулиці, прибудинкові ділянки, щоб собак тримали на подвір'ях тощо. Якщо люди ігнорують його зауваження, він викликає поліцію для складання протоколу. А профілактика та припинення інших правопорушень до його обов’язків взагалі не входять. Але раніше, ще до реформ, при міськраді діяла спеціалізована комунальна організація “Правопорядок”. Її співробітники й бешкетників заспокоювали, і в сімейних чварах розбиралися, а за необхідності – виписували адмінпротоколи.

До речі, про ту Новобузьку КО “Правопорядок” згадується в судовому рішенні від 2014 року: керівник організації зупинив хулігана до приїзду правоохоронців, тобто провів громадське затримання.

За матеріалами справи, обнародуваними в Єдиному реєстрі судових рішень, подія сталася прямо в приміщенні Новобузької міської ради.

Місцевий житель Ігор К. разом із матір’ю прийшли з одного і того ж приводу – з’ясувати подробиці завезення вугілля для опалення їхнього будинку. Однак мати написала письмову заяву до міського голови напередодні, а пан Ігор – у цей день зранку. Але їм після обіду надали не дві окремі відповіді, а одну на двох. Цей факт чоловіка вкрай обурив.

Пан Ігор “залетів” до приймальні міського голови, репетував, пересипаючи слова нецензурною лайкою, що на їх заяви відповіді дали не в повному обсязі. І при тому так грюкав по столу секретарки, аж папка з документами впала на підлогу та порвалася, а папери розсипались.

На галас зі свого кабінету до приймальні вийшов міський голова, намагався чоловіка сам заспокоїти, але марно. Тоді попросив працівників викликати правоохоронців. Після цього пан Ігор ще дужче розлютився: кинувся до мера, схопив його за одяг, вдарив долонею в груди. Люди, які на той час теж перебували в приймальній, намагалися відтягнути чоловіка від голови та заспокоїти. З великими зусиллями витіснили бешкетника до вестибюлю, але той не припиняв лаятися та битися.

У цей час на шум прибіг керівник КО «Правопорядок» (його кабінет був на іншому поверсі) і притиснув порушника до перил сходів. Той пручався-пручався, та поступово заспокоївся. Після цього його змогли вивести на вулицю, де передали в руки правоохоронців.

За таку поведiнку Ігор К. отримав два роки позбавлення волі (ч. 3 ст. 296   Кримінального Кодексу України – хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку, пов'язане з опором представникові влади або громадськості, який виконує обов'язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років).

Але потім міська рада була вимушена ліквідувати КО “Правопорядок” через брак коштів.

Одразу після об'єднання в громаді знову заговорили про необхідність такої структури. Ще на початку цього року депутати планували виділити 4 млн. грн вільних залишків міського бюджету на придбання спецтехніки для зачистки смітників, створення комунальної установи «Правопорядок» та на інші послуги для покращення інфраструктури міста. Але до громади за допомогою звернулася райрада – їм не вистачало фінансування для бюджетних установ району. Тому кошти вирішили перенаправити на утримання тих закладів та на заробітну плату їх працівників, адже вони  теж жителі громади.

Втім, у Новобузькій ОТГ вже перейшли від намірів до справи. У липні під час сесії міської ради VІІ скликання під головуванням міського голови Максима Лагодієнка знову створено комунальну організацію «Правопорядок» і затверджено її Статут. У штаті організації передбачено, крім керівника та бухгалтера (на півставки), один інспектор з контролю за дотриманням правил благоустрою території міста і троє інспекторів з охорони громадського порядку та громадської безпеки.

Довідкове:

Новобузька ОТГ Новобузького району Миколаївської області розташована за 105 км від обласного центру. Створена в результаті об’єднання Новобузької та Новомихайлівської рад влітку 2019 року. До складу громади входить 10 населених пунктів: м. Новий Буг, с. Станційне, с. Загальна Користь, с. Петрівка, с. Добра Воля, с. Новосілля, с. Новомихайлівка, с. Новодмитрівка, с. Анастасіївка, с. Григорівка. Адміністративний центр – місто Новий Буг. Площа громади 362,4 км2 (5 257 га). Постійне населення Новобузької ОТГ складає 18911 особи. Серед працездатних офіційно працевлаштовані лише 26%.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ