Підтримати нас

Як на херсонців «повісили» борги

Автор статті
13 жовтня 2018 02:00
953
Поширити:

За рішенням Херсонського окружного адміністративного суду мерія має сплатити до державної казни більше мільйона гривень. Адже суд «переклав» податкові борги комунального підприємства «Центр» на  плечі Херсонської міської ради та виконавчого комітету. 

Борг перед державою утворився тоді, коли підприємством (по суті - звичайним ЖЕКом, тільки заснованим міськрадою) керував Олексій Валерійович Войтенко. Та поки КП «Центр» не сплачувало податки,  його директор придбав «Мерседес-бенц» та  разом із дружиною - 20 соток землі в селі Садове. Проте керівника ніхто не звинуватив у недбалості чи недолугості,  не викрив у привласненні доходів підприємства чи «відмиванні коштів». Навпаки, його кар’єра стрімко пішла вгору, аж до посади  директора департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради.  А тепер, за рішенням суду, з міського бюджету мають ще й погасити  борги донедавна очолюваного ним комунального підприємства. 

Судова облога

Перший борг виник у липні 2015 року,  КП «Центр» не заплатило в державний бюджет понад 20 тис. грн. податку на додану вартість (ПДВ). Фіскали звернулися до Херсонського окружного адміністративного суду і той зобов’язав підприємство сплатити податок. Рішення набрало чинності 18 серпня 2015 року, КП «Центр» мало погасити заборгованість упродовж 10 діб. Але цього не сталося. Тоді ж податківці намагалися описати майно, що належить підприємству - у якості застави, яке може бути джерелом погашення податкового боргу.  Але виявилося, що вся техніка  належить «третій особі», тобто - виконкому міськради. Усе, що належало КП «Центр», коштувало менше, ніж 50 тис. грн.

Отже, податківці, щоб погасити заборгованість, не змогли ні кошти витребувати, ні виставити на аукціон майно. 

Мабуть, такий перебіг подій дуже сподобався керівникові підприємства. Тому що станом на 22 квітня 2016 року ЖЕК заборгував уже більше третини мільйона гривень ПДВ. Податківці вдруге звернулися до суду. Суд знов постановив стягнути з КП «Центр» ці кошти. Також були арештовані рахунки підприємства. Боржник не заперечував своєї провини, але звернувся з заявою про розстрочення сплати на три роки, з червня 2016 р. по травень 2019 року включно із щомісячною сплатою рівними частинами по 9 907,79 грн. І суд задовольнив це прохання.

Втім, фіскали ще тричі зверталися до суду: наприкінці літа цього ж, 2016 року, у грудні 2016, та влітку 2017 року. А все через те, що КП «Центр» взагалі перестало платити ПДВ.

Щоразу боржник суди програвав, та знову просив розстрочити виконання постанови. Пояснював це тим, що тарифи Херсонська міська рада не збільшує, що люди за послуги не сплачують. А коли комунальне підприємство подає на боржників до суду, то має сплатити авансовий внесок у розмірі 2 відсотків суми, що підлягає стягненню. Але судові накази та рішення, передані на виконання, повертаються виконавцями бо вони не можуть встановити місцезнаходження боржника або майна.

Ще двічі суд задовольняв прохання розстрочити виконання постанови. Але втретє - відмовив. Суддя Херсонського окружного адміністративного суду Віктор Попов зауважив, що КП «Центр» систематично не виконує свої обов’язки зі сплати податків і не надає жодних доказів, що розстрочення платежів сприятиме нормалізації роботи підприємства та виконанню ним своїх зобов'язань.

Влітку 2017 року в підприємства змінився керівник, і ПДВ став справно надходити в державну казну. Та минув рік, і  фіскали були вимушені знову звернутися в суд з позовом.

Нових боргів з ПДВ не з’явилося, проте всі попередні рішення судів про погашення заборгованості - не виконуються. А боргу накопичилося вже більше мільйона гривень (931 691,15 грн. несплати, 27 627,07 грн. штрафних санкцій та 81 213,29 грн. пені).

Але цього разу фіскали подали позов вже не до КП «Центр», а до його засновника - Херсонської міської ради та до виконкому міськради - власника майна, яким користується підприємство.

Цю справу розглядав суддя Херсонського окружного адмінсуду Сергій Варняк та постановив: стягнути 1 040 531,51 гривень, що заборгував КП «Центр», - з міськради та виконкому Херсону.  Рішення можна було оскаржити в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, тобто до 7 жовтня. Але цього міська влада не зробила, отже, тепер має його виконати, заплатити з наших податків.

«Холості» адмінпротоколи

Боржником-мільйонером комунальний ЖЕК став, як уже йшлося вище, під керівництвом Олексія Валерійовича Войтенка. Саме він до 22 червня 2017 року був директором КП «Центр». Але за порушення податкового законодавства його ніхто до відповідальності не притягнув.

Щоправда, у лютому 2017 року Олексія Валерійовича оштрафували на 510 гривень за порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці (ч.1 ст. 41 КУпАП -Кодексу України про адмінпорушення). Виявляється, у тому ж «неблагонадійному» 2016 році він заборгував працівникам підприємства більш ніж 120 тис грн. (120 773,08 грн.) заробітної плати.

Ще на директора КП «Центр»  склали два інших адміністративних протоколи. Один теж за порушення законодавства про працю,  за  плутанину з документами - працівників своєчасно не повідомляли письмово про дату початку відпустки,  не узгоджували її перенесення, був відсутній  колективний договір,  питання оплати праці не погоджувалися з профспілковою організацією, не повертали трудову книжку звільненим. Але й тут ішлося про гроші, - про відпускні, які людям теж або заборгували, або заплатили з великим запізненням.

Другий адмінпротокол стосувався «таємничого мовчання» керівника підприємства. Матеріали до суду надійшли від Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Херсонській області. Пана Войтенка звинувачували за ст. 212-3 ч. 2 КУпАП, тобто - за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а саме: необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом, ненадання відповіді на запит на інформацію, ненадання інформації, неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання недостовірної інформації.

Проте тут директору  пощастило уникнути покарання - обидві ці справи закрито через закінчення строків притягнення до відповідальності.

Мерседес як подарунок із небес

До 2016 року, згідно з деклараціями пана Войтенка, його родина мала тільки невеличку квартиру в Херсоні (йому належить 17,45 кв. м спільної власності,  дружині - 34,9 кв. м). Та ще у дружини був будиночок площею 48,1 кв. м у селі Микільське Білозерського району, та 15 соток земельної ділянки там же.

Жили вони виключно за заробітну плату, та ще й виховували доньку. Ніяких заощаджень, цінних паперів, або корпоративних прав не мали, спадщину чи великих подарунків не отримували – принаймні, цього в деклараціях не вказано.

За весь 2016 рік Олексій Валерійович заробив всього 44 тис. 431 грн. зарплатні. Його дружина, Наталя Юріївна Войтенко - вдвічі менше, 20 тис. 384 грн.

Але дивним чином директор КП «Центр» спочатку зміг придбати в с. Садове  (Білозерський район) земельну ділянку площею 10,75 сотки,  його дружина там же, в Садовому - теж придбала 9,25 сотки землі. А наприкінці року, 13.12.2016, пан Войтенко купив собі ще й «Мерседес-бенц», модель c 200, рік випуску 2006, вартістю - 149 тис. грн.!

Та на цьому здобутки Олексія Валерійовича не закінчилися. Наприкінці травня 2017 року він подав до НАЗК (Національна агенція з питань запобігання корупції) декларацію як кандидат на посаду заступника директора департаменту, начальника відділу бухгалтерського обліку та звітності департаменту житлово-комунального господарства Херсонської міської ради. Та отримав цю посаду 22 червня. А вже 2 січня 2018 року розпорядженням  міського  голови став директором  департаменту міського ЖКГ.

Хто ви, Володимире Віталійовичу?

З 21 червня 2017 року тимчасове виконання обов’язків директора КП «Центр» покладено на Володимира Віталійовича Шуфляка (працював на цьому ж підприємстві начальником виробничо-технічного відділу).

Мабуть, ставити йому в заслугу, що борги з ПДВ перестали наростати, - буде не зовсім правильно. Адже ще у березні 2018 року в будинках, що обслуговує цей ЖЕК, тарифи збільшилася, квартплата піднялася до 5,0295 грн. за кв. м. Тобто люди вимушені платити «за те саме» - майже вдвічі більше.

Та втім, з’явилися інші борги. Наприклад, за послуги з вивезення твердих побутових відходів. На початку цього року КП «Центр» уклало угоду про вивіз сміття з товариством з обмеженою відповідальністю «Міраль». Згідно з угодою, КП мало розраховуватися за послуги кожного місяця, але цього не робило. Представники «Міраль» вимушені були звернутися до Господарського суду Херсонської області. Суддя Наталія Задорожна постановила стягнути з боржника понад 80 тис. грн. (79255 грн. 62 коп. основного боргу та 1762 грн. витрат по оплаті судового збору). І рішення вже набрало чинності  11 вересня.

До того ж новий директор ще більш «загадковий», ніж попередник - декларації такої людини як  Шуфляк Володимир Віталійович, на сайті НАЗК - взагалі немає.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ