Підтримати нас

Як коронавірус Музиківку оминає

Автор статті
25 серпня 2020 06:00
877
Поширити:

Пандемія коронавірусної інфекції, що поширюється по світу, стала викликом як для мегаполісів-мільйонників, так і для  більш скромних населених пунктів.

Цілком зрозуміло, що тактика і стратегія боротьби з хворобою в різних містах, селищах і селах суттєво різняться. З одного боку, у великому місті з мільйонним населенням, з активними процесами міграції, здавалося б, ситуацію контролювати значно складніше, тому доводиться вдаватися до більш суворих карантинних заходів. З іншого боку, у маленькому селищі, де населення мало і його щільність невелика, є ризик швидкої передачі інфекції "ланцюжком" серед родичів, сусідів, знайомих, колег по роботі.

Як справляються з особливостями нинішньої "коронавірусного" життя невеликі населені пункти Херсонщини? Про це ми дізнавалися у голови Музиківської об'єднаної територіальної громади Білозерського району Олександра Лейбзона.

Олександр Лейбзон. Фото Програма DOBRE

Як зазначив Олександр Арнольдович, на його думку, жодних особливих відмінностей від тих заходів, які застосовуються в інших ОТГ Херсонщини, у Музиківці під час карантину немає. Зробили все, що в силах для органу місцевого самоврядування населеного пункту з кількістю населення менше трьох тисяч. За рахунок бюджету  придбали засоби індивідуального захисту, якими на сьогодні з необхідним запасом забезпечені адміністративні установи, підприємства, школа і дитсадки, амбулаторія з бригадою швидкої допомоги та фельдшерсько-акушерський пункт. Спочатку, як стверджує Олександр Лейбзон, громаді активно допомагали волонтери, але вже давно такої допомоги не потрібно.

Особливу увагу в Музиківці приділяють безпеці учнів і викладачів школи. Тут правила і рекомендації щодо дотримання карантинних заходів особливо суворі. І навіть напередодні нового навчального року друкований орган ОТГ присвятив карантинним заходам у школі практично три чверті своєї площі.

Сьогодні, підкреслює глава ОТГ, особливих потреб, дефіциту в засобах індивідуального захисту, у витратних матеріалах немає. Єдині ознаки "головного болю", який виникає у представників керівництва ОТГ, - це зниження дисципліни у людей. Карантин усім встиг набриднути, і останнім часом в Музиківці громадяни норовлять час від часу порушувати приписи: з'являються в публічних місцях без масок, не дотримуються соціальної дистанції ...

"Іноді у людини і є ця маска, але він її носить в якихось кишенях і дістає, тільки якщо цю маску вимагають надіти. При цьому в якому саме стані цей "гігієнічний" предмет, краще навіть не згадувати", - нарікає Олександр Лейбзон.

Як би там не було, з самого початку поширення в Херсонській області коронавірусної інфекції й до цього дня жодного виявленого випадку з COVID-19 у Музиківці зафіксовано не було. Хоча було кілька епізодів, коли пацієнти підозрювалися на наявність нового вірусу.

"На щастя, у нас досі жодного хворого на ковід, - підсумовує Лейбзон. - Будемо сподіватися, що "завинили" в цьому саме ті заходи, які ми застосовуємо і застосовували під час карантину. Саме так ми маємо намір чинити і в майбутньому".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ