Підтримати нас

Як Каланчацька ОТГ впроваджує енергоефективність

Автор статті
25 грудня 2019 13:02
796
Поширити:

Каланчацька ОТГ за один опалювальний сезон зуміла зекономити близько 800 тисяч гривень.

Реформа децентралізації, а саме передача ресурсів на місця та збільшення вартості енергоносіїв пришвидшили впровадження енергоефективних заходів у територіальних громадах (ОТГ). Адже енергоефективність – важливий крок в економії коштів.

Особливо гострою є проблема енергозбереження для бюджетних організацій. Передусім   це обумовлено соціальним значенням цих об'єктів. А з іншого боку - використанням морально застарілого, низькоефективного котельного обладнання за відсутності  енергозберігаючих заходів.

Низька енергоефективність будівель бюджетного сектора (шкіл, амбулаторій, фапів, адмінбудівель тощо) спричинила до використання ними високих обсягів теплової енергії (понад 30 % якої втрачається). І при цьому не створюються належні умови для відвідувачів.

Успішною в цьому питанні є Каланчацька ОТГ, де за один опалювальний сезон зуміли зекономити близько 800 тисяч гривень. Сталося це саме завдяки впровадженню в бюджетних установах енергоефективних заходів.

Допомогла громаді   участь в ініціативі «Підтримка енергетичного менеджменту в об’єднаних громадах», яка впроваджується «U-LEAD з Європою» спільно з проєктом GIZ «Енергоефективність у громадах ІІ». Також наприкінці 2018 року розробили «Програму енергоефективності Каланчацької ОТГ на 2019-2023 роки».

 «Для здійснення цієї програми в ОТГ призначені два енергоменеджери, які пройшли відповідне навчання. Також ми отримали відповідний інструмент для проведення енергоаудиту. У 2019 році провели енергоаудити всіх бюджетних установ. І тепер ми знаємо наші можливості, знаємо, на що треба звернути увагу, аби економити енергоресурси», - розповів голова Каланчацької ОТГ Володимир Зінчук.

Енергоменеджер – особа, яка веде енергомоніторинг та збір інформації про стан споживання енергоресурсів у бюджетних установах.

До обов’язків енергоменеджера входить:

  • постійний моніторинг використання енергоресурсів;
  • встановлення причини їх неефективного використання;
  • підготовка пропозицій щодо заходів з енергозбереження для конкретної установи.

Наприклад, як розповів сайту «Децентралізація в Україні» в. о. енергоменеджера Каланчацької ОТГ Віктор Труба, найбільша будівля громади, що витрачає багато енергоресурсів — Каланчацька школа №1 — потребує заміни вікон та дверей, утеплення зовнішніх стін, ізоляції горища та підлоги, відновлення термоізоляції труб опалення. Потребують капітальних ремонтів будівля Новопавлівського ФАПу, дах Каланчацького ясел-садка №2 “Казка”, система опалення Горьківської школи.

«Загалом, за нашими підрахунками, нам вдалося зекономити 30% енергоресурсів. Ми тільки почали працювати в цьому напрямку, але вже є позитивні результати. Я сподіваюся,  за 2-3 роки  зможемо всі наші бюджетні установи зробити енергоефективними, зменшити викиди парникових газів, зекономити бюджетні кошти і спрямувати їх на інші програми, необхідні для розвитку ОТГ», – додав Володимир Зінчук.

P.S. Виготовлення цього матеріалу в рамках проекту «Місцева демократія» стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ