Підтримати нас

Уже завтра на Херсонщині припинять роботу всі виші

Автор статті
22 вересня 2021 10:52
972
Поширити:

Вчора, 21 вересня, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій України прийняла рішення про встановлення на всій території країни "жовтої зони" ковід-карантину. Воно набирає чинності вже завтра, у четвер, 23 вересня.

У зв'язку з цим буде посилено ряд карантинних заходів, спрямованих на уповільнення поширення коронавірусу COVID-19. Так, знову повертається методика заповнення кінозалів та інших закладів культури лише наполовину. Як і торік, буде заборонено проведення масових заходів за участю понад 1 людини на 4 квадратних метри площі будівлі або території, буде встановлена ​​заповненість спортзалів і фітнес-центрів не більше, ніж 1 людина на 10 квадратних метрів тощо.

Але найбільш, мабуть, жорсткі зміни очікують на систему української освіти. Адже, як повідомляють в уряді, під час функціонування "жовтої" зони навчальний заклад зможе працювати лише тоді, якщо як мінімум 80% педагогів та інших працівників отримали хоча б одну дозу вакцини. Але, як з'ясовується, з охопленням працівників сфери освіти вакцинацією досі існують великі проблеми.

Зокрема, цьому питанню приділили основну увагу на нараді в Херсонській облдержадміністрації. На ній заступниця начальника управління освіти і науки ОДА Олена Міхєєва повідомила: поки лише 37,279 педагога області вакциновано.

"З 475 дошкільних навчальних закладів 159 продовжать роботу. З 425 загальноосвітніх установ і філій - 227 працюватимуть. Це стосується і 60% установ професійно-технічної освіти. На жаль, у жодному вищому навчальному закладі не вакциновано 80% персоналу", - заявила вона.

Своєю чергою, Головний санітарний лікар області Юрій Ромаскевич поінформував, що на сьогодні показник захворюваності на коронавірус COVID-19 становить 181 особа на 100 тисяч населення. При цьому 98% хворих (а це понад дві тисячі осіб) є нещепленими.

Таким чином, уже з завтрашнього дня всі вищі навчальні заклади Херсонщини і половина інших установ освіти не мають права на роботу. Тож очевидно, що освітянам доведеться вдатися до вже випробуваного методу навчання - тобто, дистанційного. Адже переривати освітній процес неприпустимо.

Або ж є ще один вихід - в екстреному порядку довести охоплення щепленнями персоналу дитсадків, шкіл та вишів до 80%. Зрозуміло, зробити це можна виключно репресивними методами.

На закінчення наводимо список документів, які повинен пред'явити педагог або інший працівник установи освіти, перш ніж приступити до своїх обов'язків.

Отже, при "жовтому" рівні епідемічної небезпеки відвідування закладів освіти здобувачами освіти дозволено за умови наявності не менш ніж у 80% працівників закладу освіти одного з документів:

  • жовтого COVID-сертифіката, який підтверджує щеплення однією дозою дводозної вакцини (генерується через портал "Дія");

  • зеленого COVID-сертифіката, який підтверджує повний курс однодозної чи дводозної вакцини (генерується через портал "Дія");

  • міжнародного свідоцтва про вакцинацію (видається сімейним лікарем після отримання повного курсу щеплення від COVID-19);

  • довідки 063 (видається сімейним лікарем після щеплення однією дозою дводозної вакцини);

  • COVID-сертифіката про одужання особи від зазначеної хвороби (сертифікати генеруватимуться після настання відповідної технічної можливості).

У МОЗ між тим зазначають, що строк чинності жовтих COVID-сертифікатів становить 120 днів, зелених сертифікатів – 365 днів.

COVID-сертифікати, видані на підставі щеплення дводозною вакциною, набувають чинності з дня вакцинації, однодозною вакциною – з 14-го дня після вакцинації.

Термін дії сертифіката про одужання від COVID-19 становитиме 180 днів із урахуванням дати підтвердження захворювання тестом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ