Підтримати нас

Від Порошенка до оточення Трампа. Про що стало відомо з "Райських документів"

Vgoru
Автор статті
08 листопада 2017 04:05
635
Поширити:

Учасники Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань розкрили нові схеми ухилення від сплати податків високопоставленими політиками, вивчивши близько 13,4 мільйона секретних документів.

Результати розслідування, що отримало назву "Райські документи", були опубліковані 5 листопада.

У документах згадуються імена понад 120 політиків з майже 50 країн світу, а також підприємства, спортсмени, бізнесмени та інші високопоставлені особи.

Згідно з розрахунками економістів, оприлюднені так звані "Райські документи" показують, що олігархи з усього світу вивели в офшори 7,9 трильйонів євро. Щорічно транснаціональні корпорації за допомогою податкових притулків переміщують понад 600 мільярдів євро.

Гроші виводилися в офшори на 19 острівних державах, серед яких зокрема Бермудські острови, Острови Кука або Мальта.

НВ розповідає, хто і як "засвітився" в "Райських документах".

Петро Порошенко

Влітку 2014 року, одразу після обрання Петра Порошенка президентом України, його юристи з фірми Авеллум шукали офшорний острів для його кондитерської корпорації Roshen. У листах до колег з фірми Еплбай (острів Мен) вони використовували термін "tax purposes", що означає "податкові цілі". У цьому ж листі продаж Roshen згадується лише в якості опції. Хоча раніше Порошенко заявляв, що створення офшору потрібно було виключно для передачі Roshen в сліпий траст.

Еплбай відмовилася від пропозиції Авеллуму. У серпні 2014 року юристи з Авеллуму звернулися до панамської фірмі Mossack Fonseca, яка допомогла їм створити заплановану структуру.

Екс-соратник Януковича

Один з колишніх соратників екс-президента України Віктора Януковича, "сірий кардинал" Партії регіонів Антон Пригодський через офшорну компанію на Мальті замовив собі 37-метрову яхту Santa MariaT вартістю понад 13 мільйонів євро.

Мальтійська компанія TUC limited Антона Пригодського була заснована восени 2013 року. А вже в наступному році її рахунках з'явилися понад 5,5 мільйонів євро. Журналісти звернулися до голландської кораблебудівної компанії під виглядом клієнтів з України та довідалися, що орієнтовна вартість яхти становить 13,2 мільйона євро без податку на додану вартість. А для яхти Santa Maria T - це приблизно 30%.

За європейськими законами, щоб судно могло ходити водами Євросоюзу, власник повинен сплатити податок на додану вартість на території ЄС.

Саме тому яхта замовлялася через мальтійську фірму - це фактично офшори, вони дозволяють не платити ПДВ на території ЄС.

Топ-менеджер Укртрансгазу

На початку 2016 року для топ-менеджера Укртрансгазу Сергія Алексєєнка заснували офшорну компанію для виведення валюти з України всупереч валютних обмежень. Фірма Pioneer Foundation була заснована на острові Мен і проіснувала 14 місяців. До схеми виведення коштів могли залучити Альфа-Банк, а рахунок для Алексєєнка був відкритий в Банку Кіпру.

Сергій Алексєєнко є членом правління дочірньої компанії Нафтогазу Укртрансгаз, яка займається передачею і зберіганням природного газу. До роботи в компанії Алексєєнко був інвестиційним банкіром.

Колишній віце-прем'єр

Колишній віце-прем'єр України Валерій Вощевський значиться в реєстрі компаній Мальтияк один з двох акціонерів і директорів Marfa Holding Ltd. разом з громадянином Мальтійської Республіки Марвічем Боргом. Компанія була зареєстрована на Мальті 10 грудня 2013, у Вощевського - 1080 акцій, у Борга - 120.

Оточення Дональда Трампа

У 13 осіб з оточення президента США Дональда Трампа виявили офшори. Держсекретар США Рекс Тіллерсон десять років володів офшорною компанією, яка займалася розробкою нафти і газу в Ємені.

У списку також вказані міністр торгівлі Вілбур Росс і віце-голова наглядової ради Федерального резерву США Рендел Куарлес. Серед радників, які володіють офшорними рахунками, вказані інвестор нерухомості, радник і фундрайзер Трампа Томас Баррак-молодший, гендиректор компанії (найближчого союзника Трампа на Уолл Стріт) Blackstone Group Стівен Шварцман, радник президента Карл Ікахн і головний радник президента з питань економіки Гері Кохно.

З офшорами також пов'язані головні спонсори Республіканської партії. Зокрема, мільярдер, власник компанії з нерухомості Джоффрі Палмер, а також Пол Зінгер, Стівен Вінн, Роберт Мерсер, Шелдон Адельсон і брати Кох.

Єлизавета ІІ

Королева Великої Британії Єлизавета II інвестувала в офшори близько 10 млн фунтів ($13 млн). Кошти королеви вкладало в фонди на Кайманових островах і на Бермудах Герцогство Ланкастерске, яке забезпечує Єлизавету II доходами і управляє інвестиціями в межах її приватної власності в 500 млн фунтів. У цих інвестиціях немає нічого протизаконного, однак їх оприлюднення все ж може вплинути на репутацію корони.

Незначна частина коштів була вкладена фондами в лізингову компанію BrightHouse, обвинувачену в наживі на бідних, а також в Threshers - мережу британських магазинів, яка після банкрутства заборгувала податків на 17,5 млн фунтів і залишила без роботи 6 тисяч осіб.

Радник Трюдо

Радник прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо Стівен Бронфмен був причетний до переміщення багатомільйонного капіталу в офшорні території. Приватна інвестиційна компанія Bronfman Claridge протягом 25 років перераховувала мільйони доларів в сімейні компанії Лео Колбел - канадського бізнесмена і філантропа, який має тісні зв'язки з Бронфманом. Ці операції допомагали Бронфмену уникнути сплати податків в Канаді, США та Ізраїлі.

Газпром, Facebook і Twitter

Підконтрольна компанія Кремля - енергетичний гігант Газпром - потужно фінансувала оффшорну компанію, яка співпрацювала з DST Global за великими інвестиціями в Facebook.

А одна з компаній, що належать Кремлю, ВТБ Банк непомітно перерахував $191 млн в інвестиційний фонд DST Global, який використовував ці кошти для придбання великої частки в Twitter у 2011 році.

Світові зірки шоу-бізнесу

Лідер групи U2 Боно, справжнє ім'я якого Пол Хьюсон, став співвласником торгового центру в Литві і через компанію на Мальті вкладав в нього інвестиції.

Співачка Мадонна через офшор вклала акції в медичний центр, а актриса Кіра Найтлі інвестувала в фірму по нерухомості.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ