Підтримати нас

В цьому році на Херсонщині вже шість спалахів АЧС

Автор статті
14 серпня 2018 13:30
732
Поширити:

У неділю, 12 серпня, Дніпропетровська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби встановила причину загибелі свиней в м. Олешки та с. Солонці Праві Олешківського району. Діагноз - африканська чума свиней (АЧС).

Нагадаємо, вірус АЧС для людини не шкідливий, але якщо захворює свинка, врятувати її неможливо. Тварини гинуть за 1-5 днів. Вірус лікуванню і вакцинації не піддається і поширюється неймовірно стрімко. Рознощиком захворювання можуть бути також дикі кабани та корм. Вірус передається через побутові відходи та воду, і він дуже стійкий: зберігається місяцями, заморожування і висушування на нього не діють. Його можна тільки спалити. Отже, єдиний спосіб стримати епідемію - спалювати тушки, проводити ретельну дезінфекцію і блокувати поширення жорстким карантином.

Отже, у понеділок, 13 серпня, Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Херсонській облдержадміністрації ввела карантин в обох населених пунктах, де виявлено черговий спалах АЧС. Карантин діє в радіусі 3 км від «хворих» господарств. В цієї зоні знищується та спалюється все поголів’я свиней. Зокрема, за даними Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, піддано евтаназії 8 голів у м. Олешки та 57 голів у с. Солонці Праві.

Також, в господарствах, що межують з карантинною зоною в радіусі 10 км, ведеться спостереження за самопочуттям інших тварин. Так, до зони нагляду с. Солонці Праві увійшло с. Кардашинка Великокардашинської сільської ради Голопристанського району.

Карантин зазвичай триває 40 діб після дати виявлення останньої хворої свинки. Зараз фахівці розслідують звідкіля з’явився збудник хвороби на території м. Олешки та с. Солонці Праві. Та обстежують територію національного парку «Нижньодніпровський», де є дикі кабани, які теж можуть бути носіями вірусу чи вже загиблі від АЧС.

Африканську чуму свиней на території України фіксують з 2012 року. За інформацією Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, з того часу й до 08.08.2018 року, було підтверджено лабораторними дослідженнями 408 випадку АЧС.

З яких - 297 - домашні свині, 96 – дикі свині та 15 інфіковані об’єкти), в т.ч.:

2012 - 1 випадок (1 - домашні);

2014 - 16 випадків (4 - домашні, 12 - дикі);

2015 - 40 випадків (34 - домашні, 5 - дикі, 1 - інфікований об’єкт);

2016 - 91 випадок (84 - домашні, 7 - дикі);

2017 - 163 випадки (119 - домашні, 38 - дикі та 6 інфіковані об’єкти).

2018 - 97 випадків (55 - домашні, 34 - дикі, 8 - інфіковані об’єкти).

Також, на 08.08.2018 карантин продовжував діяти у 36 небезпечних пунктах по АЧС в 11 областях України: Одеській - 16 вогнищ, Донецькій - 4, Херсонській - 4, Рівненській - 3, Сумській - 2, Полтавській - 2, Запорізькій - 1, Черкаській -1, Тернопільській -1, Чернівецькій -1 та Волинській - 1.

Що стосується Херсонщини, то карантин через АЧС вже було введено в м. Херсон, в Білозерському та Скадовському районах. Тепер же додалося ще два випадки захворювання, в Олешківському районі.

Карта спалахів АЧС на території України

https://www.asf.vet.ua/index.php/asfinukraine

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ