Підтримати нас

Українська антарктична експедиція вирушила на станцію «Академік Вернадський»

Vgoru
Автор статті
08 березня 2022 09:00
791
Поширити:

Вона має змінити 26 експедицію, яка зимувала на станції.

Полярники не будуть переривати дослідження, незважаючи на війну.

Про це повідомили у пресслужбі Національного антарктичного наукового центру. Експедиція вилетіла із Варшави і має дістатися Чилі. «Незважаючи на бойові дії та складну логістику, завдяки сприянню МВС України та

Польської антарктичної програми, всій команді вдалося виїхати з України, і зараз полярники на шляху з Варшави до Чилі», — йдеться у повідомленні.
У Чилі наших полярників прийме українське науково-дослідне судно «Ноосфера», яке зараз через Атлантичний океан прямує до чилійського порту Пунта-Аренас.

Учасники експедиції пояснили своє рішення не припиняти наукової роботи тим, що на станції «Академік Вернадський» дослідження тривають безперервно вже 26 років поспіль. Саме тоді наші полярники отримали в дарунок від британців станцію. Тоді вона мала назву «Фарадей». «Це найдовші кліматичні та геофізичні дослідження по всій Антарктиді, які мають значну цінність для світової науки. Їх вкрай небажано переривати, які б катаклізми не відбувалися», — заявили полярники. Вони нагадали, що дослідження не припинялися навіть на піку коронавірусного карантину. І вони не дозволять війні зіпсувати внесок українців у світову науку, — резюмував директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий. У черговій, 27-ій українській антарктичній експедиції, 14 учасників: 9 вчених (метеорологи, геофізики та біологи) та 5 членів команди життєзабезпечення (лікар, кухар, дизеліст, механік та сисадмін). Серед них 11 чоловіків та троє жінок. Їх дослідження триватимуть рік. Нову експедицію очолив геофізик Юрій Отруба, це буде його сьома зимівля на станції «Академік Вернадський».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ