Підтримати нас

Удмуртський вчений вчинив акт самоспалення в російському місті Іжевськ на знак протесту проти нищення удмуртської мови Росією

Автор статті
10 вересня 2019 14:21
852
Поширити:

В Іжевську біля будівлі Державної ради Удмуртії науковець Альберт Разін вчинив акт самоспалення. Разін вимагав захистити удмуртський етнос і його мову.

Альберт Разін з’явився перед будівлею республіканського парламенту зранку у вівторок, 10 вересня, перед початком сесії Держради. Спершу він стояв перед будівлею Держради з одиночним пікетом, тримаючи в руках плакати. На одному з них було написано: «Чи є в мене вітчизна?». На другому: «І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти! Расул Гамзатов».

Разіна, котрий зазнав майже 100 відсотків опіків тіла, шпиталізували до Першої республіканської клінічної лікарні. Невдовзі заступник головного лікаря Олег Шевцов повідомив журналістів, що Разін помер.

Альберт Разін (1940 р.н.) – заслужений діяч науки Удмуртії, кандидат філософських наук, доцент. Він був одним з творців лабораторії національних відносин Удмуртського державного університету (УДГУ), в 1992 році брав участь у створенні Інституту людини УДГУ, був його директором до практично повного скорочення штату співробітників. З того часу він став активістом удмуртського руху «Удмурт Кенеш». Разін боровся за те, щоб діти вивчали удмуртський мову й не забували її. Раніше він підготував звернення до депутатів Держради під назвою «Удмуртський етнос зникає».

Росія системно знищує народи і мови. Інколи такий радикальний крок як самоспалення стає єдиним способом виступити проти репресій. Цей героїчний акт Альберта Разіна вимагає поширення і гласності!

5 листопада 1968 року на Хрещатику вчинив акт самоспалення Василь Макух на знак протесту проти русифікації. 19 січня 1978 на Чернечій Горі в Каневі вчинив акт самоспалення Олекса Гірник на знак протесту проти русифікації.

Друзі, українці, розмовляйте українською мовою, переходьте на українську мову. Подалі від Росії - цього могильника народів!

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ