Підтримати нас

У вантажі турецьких томатiв фахівці виявили "метелика із зубами"

Vgoru
Автор статті
15 травня 2016 03:25
680
Поширити:

У партiї iмпортних продуктiв виявили шкiдника помiдорiв, баклажанiв, перцю та картоплi.

Майже прозору свiтло-зелену гусiнь помiтили пiд час фiтосанiтарного огляду вантажу турецьких томатiв. Фахiвцi впiзнали в маленьких нелегалках пiвденноамериканську томатну мiль. Iз цiєї причини всю партiю -- 19,8 тонни червоних плодiв -- затримано.

З початку цiєї весни це вже другий випадок виявлення томатної молi в турецьких помiдорах, зазначають фахiвцi Держфiтосанiтарної служби.

"Цей шкiдник пiд корiнь (втрати становлять майже 100%) знищує врожаї томатiв, баклажанiв, картоплi, перцю та iнших культур у багатьох пiвденних країнах свiту. Вперше був помiчений в Українi 2010 року, -- каже газеті Експрес Галина Сердюк, кандидат бiологiчних наук, ентомолог. -- Пiвденноамериканська томатна мiль, завезена з iмпортною городиною, доволi швидко адаптувалася до нашого клiмату. I нинi в Українi вже навiть є окремi вогнища цiєї молi -- в Миколаївськiй, Одеськiй та Херсонськiй областях. Зараженi площi контролюють фiтосанiтарнi iнспектори.

Гусiнь шкiдника живиться на рiзних частинах рослин i нищить їх на всiх стадiях росту. Плоди виїдає зсередини, на листках i стеблах прокладає входи-плями. Листя заражених рослин цiлком вiдмирає, вони стають беззахисними перед патогенними грибками, загнивають.

Шкiдник поширюється не лише з плодами томатiв i розсадою, а й з пакувальним матерiалом, грунтом, iнвентарем. Перейшовши зi стадiї гусенi у стадiю метелика, томатна мiль перелiтає на невеликi вiдстанi. I якщо в теплицi ще можна знищити шкiдника за один-два роки (провести, наприклад, зимове виморожування та змiну культури), то у вiдкритому грунтi це зробити надзвичайно важко, бо комаха малочутлива до цiлої групи випробуваних iнсектицидiв. Фахiвцi роблять ставку лише на раннє виявлення шкiдника".

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ