Підтримати нас

У Скадовську призначено вибори

Автор статті
30 грудня 2018 05:07
856
Поширити:

Комітет Верховної Ради призначив дату позачергових виборів Скадовського міського голови. Вони відбудуться 12 травня 2019 року.

Нагадаємо, у квітні 2018-го Скадовськ залишився без мера. Перед цим місцевий суд двічі оштрафував керівника міста Олександра Яковлєва за адміністративні корупційні правопорушення та позбавив його права займати цю посаду. Міський голова намагався оскаржити рішення першої інстанції в Апеляційному суді, проте 3 квітня 2018 року Олександра Яковлєва остаточно визнали двічі винним й відсторонили від посади на рік.  Рішення негайно набуло чинності.

У зв'язку з цим на сесії 10 квітня депутати проголосували за виведення Олександра Яковлєва зі складу виконавчого комітету Скадовської міської ради, передали його повноваження тимчасово секретарю міськради Олегу  Сокольчуку  та зобов’язали Сокольчука звернутися до Верховної Ради України з клопотанням про призначення позачергових виборів Скадовського міського голови.

Після цього Верховна Рада мала протягом 90 днів призначити ці позачергові вибори, тобто,  десь  на початку серпня 1918-го. Але цього не сталося.  Чому саме ВР не виконала вимоги Закону про місцеві вибори, який сама ж і прийняла, - достеменно невідомо. Цілком можливо саме тому, що ситуація в Скадовську «вийшла за рамки передбаченого», тобто стала прецедентною для всієї країни.

З одного боку, як пояснила керівник громадської приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» юрист Олена Старюк, рішенням суду Олександр Яковлєв не звільнений, а тимчасово, на рік, позбавлений права займати цю посаду. Отже, після закінчення цього терміну, тобто у квітні 2019 року, формально він міг би повернутися у крісло мера аж до наступних чергових місцевих виборів 2020 року. Та з іншого боку його повноваження повністю й достроково припинено відповідно до Закону «Про місцеве самоврядування» (п. 3-1 статті 79), тому повернутися «просто так» стало неможливим.

Ще про одну колізію законодавства розповів керівник Херсонської громадської організації Комітет виборців України Дементій Білий. Він зауважив, що до участі в місцевих виборах не допускаються особи, засуджені за корупцію в кримінальних справах. На засуджених за адміністративними корупційними статтями, як це сталося з мером Скадовська, обмеження не поширюються. Тому, якщо б позачергові вибори відбулися за планом, на початку серпня, Олександр Яковлєв міг виставити свою кандидатуру та навіть виграти. Але як же ж тоді з рішенням суду про відсторонення від посади до квітня 2019 року?

За словами відомого правозахисника і члена громадської організації «Скадовщина - мій рідний край» Івана Шульги, ситуація склалася дійсно не однозначна. У Скадовську почалися бурхливі дебати з приводу того, чи може людина, яку  суд визнав винною у корупції, взагалі будь-коли займати посаду мера, а якщо може, то коли? Адже це не просто чиновник, він ще й політик, і представник громади. Тому юристи організації звернулися за роз'ясненнями до Комітету ВРУ державного будівництва та місцевого самоврядування про повноваження сільських, селищних голів.

- Нам підтвердили, що повноваження Олександра Яковлєва слід вважати перерваними достроково, - пояснив Іван Шульга. - Тобто, наслідком такого судового рішення повинно бути звільнення з посади. І порекомендували перелік документів, які необхідно надіслати до Верховної Ради для призначення позачергових виборів. І також підтвердили, що він має право брати участь у позачергових виборах, так як він притягувався не до кримінальної відповідальності, а до адміністративної. Але у разі проведення  виборів до квітня 2019 і його перемоги, він не має права приступити до виконання своїх повноважень міського голови доки не закінчиться термін відсторонення. Тобто, після можливої перемоги він мав ще десь «досидіти» до кінця строку, визначеного судом.

Ми тоді ще питали Олександра Яковлєва, що він планує робити. Він відповів, що ще не вирішив, але, напевно, повернеться до родинного бізнесу.

Але одразу після відомостей про призначення Комітетом Верховної Ради дати позачергових виборів Скадовського міського голови Олександр Яковлєв одразу ж опублікував на своєї сторінці в Фейсбук відеозвернення до скадовчан, в якому запевнив, що він нікуди не дівся і збирається виставити свою кандидатуру на цю посаду.

Це повідомлення знову викликало бурхливі дебати серед скадовчан. Адже місто маленьке, тому важко щось приховати. За словами деяких місцевих жителів, позбавитися Олександра Яковлєва хотіли давно, причому причина була не стільки в папірцях, які він підписував в інтересах фірми дружини. Це, скоріше, був привід, який після звернення депутатів в інтересах міста до поліції, правоохоронці змогли швидше знайти.

Причин було декілька, та найбільш «болюча» - розвал роботи комунального підприємства «Очисні споруди», через що виникла загроза зриву курортного сезону. 

Наслідки діяльності Олександра Яковлєва скадовчанам доводиться «розсьорбувати» досі. Зокрема,  у липні минулого року було відкрито кримінальне провадження за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.243 КК України  - «Забруднення моря» (карається штрафом від 5100 до 13600 гривень, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого). З матеріалів досудового розслідування вбачається, що забруднення моря створило небезпеку для життя та здоров'я людей та може перешкодити законним видам використання моря. І  сталося це через бездіяльність посадових осіб Скадовської міської ради та КП «Очисні споруди».

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Права людини і місцева демократія» за фінансової підтримки Національного Фонду на підтримку демократії (NED). Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».

Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Національного Фонду на підтримку демократії.

P.P.S. Безоплатну юридичну консультацію можна отримати в Громадській приймальні Благодійної організації «Фонд милосердя та здоров'я» за адресою: м. Херсон, вул. Б. Мозолевського (колишня Фрунзе), 2, оф. 19. Особистий прийом: вівторок з 10.00 до 15.00. Тел. (0552) 49 60 03, (066) 790 90 21.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ