Підтримати нас

У Польщі знесли радянські пам’ятники

Vgoru
Автор статті
27 жовтня 2022 14:29
586
Поширити:

Одразу  в чотирьох містах – Глибочицях, Бичині, Боболицях та Сташуві – сьогодні, 27 жовтня, демонтували чотири пам’ятники радянських часів, повідомляє агентство РАР. Це зроблено на виконання закону, що забороняє пропаганду тоталітарних режимів.

«Ми даємо чіткий сигнал: всі пам’ятники, що прославляють комуністичний устрій, мають зникнути з території Польщі», – прокоментував подію очільник польського Інституту національної пам’яті Кароль Навроцький.

Адже, як він переконаний, таким пам’ятникам не місце у польському культурному просторі, бо вони «деконструюють польську свідомість та апелюють до позаісторичних наративів».

Пам’ятник у Глибочицях  встановили в 1945 році,  до встановленої наприкінці XIX століття прусської меморіальної стелли приліпили постать радянського солдата. Фігуру сьогодні від’єднали, стеллі нададуть попереднього вигляду.

Пам’ятники у Бичині, Боболиці та Сташуві також  встановлені у тому ж 1945-му. Такі монументи часто споруджували над братніми могилами, але поховання з них перенесли на муніципальні кладовища ще в 1950-х роках.

Кароль Навроцький повідомив, що у Польщі залишилося ще близько 30 таких пам’ятників.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ