Підтримати нас

У Нововодолазькому районі Харківщині започатковують «Безпечну громаду»

Vgoru
Автор статті
03 листопада 2018 11:03
707
Поширити:

У селах Рокитне та Станичне Нововодолазького району Харківської області розпочалася реалізація проекту «Безпечна громада».

Його впроваджують у рамках виконання Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року. Суть проекту – створення безпечного середовища для будь-якої громади. Це і встановлення відеокамер на вулицях, і організація спільного громадського патрулювання. Уже є позитивні приклади такої діяльності в окремих селах Нововодолазького району (зокрема, у с. Одринка). Також подібні рішення успішно діють у містах Первомайський та Балаклія Харківської області.

Щоб показати жителям сіл Рокитне та Станичне переваги і функції програми «Безпечна громада», влітку там провели громадські слухання. Пояснили основні складові програми і власне роль жителів у її реалізації.

Голова Асоціації «Спілка робітників сфери безпеки», член Громадської ради при Харківській облдержадміністрації Володимир Косенко стверджує, що «Безпечна громада» може стати найважливішим проектом, який коли-небудь впроваджували на території району:

«Важливо не тільки захистити населення від злочинності, але й реагувати на інші безпекові проблеми. Наприклад, якщо раптом літній людині стане погано, потрібно швидко зреагувати і допомогти, переконатися, що все в порядку. Або миттєво виїхати на пожежу, яка спалахнула у віддаленій місцевості. Вчасно розчистити дорогу, щоб вранці у віддалене село хліб доїхав свіжим. Для всього цього в нагоді стануть системи відеоспостереження».

А для цього громаді, владі, поліції і жителям необхідний спеціальний програмно-апаратний комплекс. І потрібні гроші на камери відеоспостереження з розподілом відеопотоку, публічні тривожні кнопки, систему оповіщення тощо.

Тому представники проекту та місцевого самоуправління провели перемовини з кампанією «Укргазвидобуток», яка теж погодилася надати фінансову допомогу в реалізації «Безпечної громади» у селах Рокитне та Станичне.

За результатами пілотної роботи проекту у 2-х селах буде зроблено аналіз та висновки щодо доцільності його масштабування на весь Нововодолазький район.

Нагадаємо, що у Нововодолазькому районі значну увагу приділяють питанням забезпечення публічної безпеки в громадах: тут діють 2 громадські формування з охорони громадського порядку, а в селі Одринка організовано місцевих «шерифів», які охороняють спокій односельців у вечірні й нічні години.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ