Підтримати нас

У Херсоні зафіксували рекорд України — заплив Дніпром на 1000 км за 36 днів

Автор статті
10 вересня 2019 10:30
1,124
Поширити:

Херсонець Михайло Романишин завершив заплив на 980 км у рамках проекту #ВплавДніро. Стартував спортсмен від українсько-білоруського кордону 5 серпня та подолав увесь український відрізок Дніпра до Херсона, де й фінішував 10 вересня.

Рекордсмен щойно піднявся з води, але нітрохи не захекався, начебто просто вийшов з іншої кімнати. 

Один з організаторів проекту Максим Уракін розповідає про мету запливу:

«Є ідея звернути увагу суспільства на екологічні проблеми Дніпра, є ідея допомагати розвитку спорту в цій країні. Без якихось екстремальних цілей, які  собі ставимо, ми не можемо звернути увагу суспільства на важливі проблеми, без цього ми не можемо привернути увагу молоді, яка постійно сидить в ґаджетах, до спорту. Власне, зараз це і є наші цілі».

Рекордсмен пропливав за день у середньому 28 км, найбільшу відстань, яку він здолав за раз, 37 км. Його постійно супроводжувала шлюпка, а також спортсмен регулярно здавав аналізи (для впевненості, що стан його здоров’я не погіршився).

Михайло Романишин зізнався, що давно мріяв зважитись на таке випробування:

«У першу чергу це дитяча мрія, коли тебе мама просить пропливти трохи батерфляєм, а ти виходиш на берег і тебе питають чи ти не зі Стамбула приплив. Чому б ні? Наші цілі високі. Заплив Дніпром - це лише перший етап».

Михайло Романишин з дружиною та дітьми, плавець наголошує, що їх моральна підтримка була для його дуже важливою.

Плавець та команда розповіли, що на маршруті в майже 1000 кілометрів зіткнулися як з приємними, так і не дуже, несподіванками. Жителі узбережжя Дніпра  активно підтримували їх по всьому маршруту: вітали, вручали подарунки, надавали допомогу, житло. Проте траплялися проблеми з погодою, браконьєрами та найбільшою складністю виявився стан води в річці.

«Ми маємо великі екологічні проблеми, - каже Михайло Романишин про стан Дніпра. - Це вже не річка – це болото. Мені дуже шкода, що мої діти живуть в цьому світі, де таке відбувається з нашою неповторною природою. Країна чудова, з води відкриваються такі краєвиди, але по воді стелиться нестерпний запах. Нам треба щось змінювати, те, що осідає на поверхню води через нас, не має там бути».

Сертифікат про рекорд Михайла вручив його друг та співорганізатор проекту Масим Уракін.

Урочисте вручення сертифікату про рекорд України відбулося в парку Слави. На березі  підтримати та привітати плавця зібралися студенти Херсонського державного університету та жителі міста.

Михайло зі студентами та жителями Херсона, що прийшли його привітати та підтримати.

Як кажуть організатори #ВплавДніпро,  тепер вони планують заплив Михайла через Чорне море від Стамбула до Одеси - найдовшою дугою.

Фото з фейсбуку. 

P.S. Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ