Підтримати нас

У Херсоні шукали компроміс щодо майбутніх префектів

Автор статті
23 січня 2020 13:17
938
Поширити:

Громади Херсонщини та Асоціація міст України категорично проти проєкту Закону «Про внесення змін до Конституції України (децентралізації влади)», оскільки запропоновані зміни ведуть до обмеження самостійності органів самоврядування, посилення влади верхівки держави, тобто - до диктатури.

Про це йшлося на прес-конференції «Законодавчі зміни: нові виклики для місцевого самоврядування Херсонщини» у середу 22 січня.

Критика скандального законопроєкту триває вже майже місяць. Його текст декілька разів уже змінювали. Останній варіант документу Президент України подавав на розгляд Верховної Ради 27 грудня 2019 року, потім, на вимогу Асоціації міст України та голів об’єднаних громад, 16 січня зняв його з розгляду. Але ситуація залишається критичною.

Найбільш суперечливими є повноваження так званих префектів. Ці посадовці мають з’явитися замість місцевих державних адміністрацій (районних та обласних). Теоретично, як це, наприклад, відбувається в Польщі, вони мають наглядати за конституційністю та законністю рішень органів місцевого самоврядування. Тобто лише те, що у нас раніше робила прокуратура, але наразі вона вже позбавлена цих повноважень. Наприклад, якщо якесь рішення сесії суперечило нормам права, прокуратура надсилала до органу місцевого самоврядування подання про виправлення недоліків, порушень. Якщо депутати або виконком не реагували – зверталася до суду. І це все.

Однак у запропонованому законопроєкті змін до Конституції повноваження префекта такі, що аж «зашкалюють». Наприклад, префект отримує право безпосередньо втручатися в роботу органів місцевого самоврядування; одноосібно вирішувати, який документ, прийнятий ОМС, має право на існування, а який скасовувати; може видати загальнообов’язковий акт, тобто змусити ОМС виконувати свою волю; контролює діяльність спеціалізованих служб та інспекцій і багато іншого. По суті, префект стає не просто «оком Президента» на місцях, а таким собі містечковим «намісником Бога на землі, суддею та каральним органом» одночасно.

Однак Конституцію все одно треба змінювати, бо вона вже застаріла, і реформа децентралізації  вже «буксує».

Тому учасники прес-конференції спільними зусиллями намагалися знайти компромісний варіант майбутнього Закону

Зокрема, Таврійський міський голова Микола Різак підкреслив: з приходом вище передбачених префектів повноваження органів місцевого самоврядування суттєво зменшуються. Це загроза для місцевої демократії та усунення громад від розв'язання питань місцевого значення. Отже, виникатимуть конфлікти між окружними радами та радами міст і ОТГ. Тому треба чітко окреслити, «хто і що робить». Регіональним органам залишити детальне вивчення та розв'язання внутрішніх питань, а керівництво країни нехай займається зовнішньою політикою.

Свою точку зору висловили й інші голови міських, селищних та сільських рад, представники об’єднаних територіальних громад, а також експерти Асоціації міст України та всеукраїнської Асоціації органів місцевого самоврядування.

Голова Музиківської ОТГ Олександр Лейбзон звернув увагу на інший аспект реформи. Чим більше об’єднаних громад, тим менше коштів виділяють їм із державного бюджету, тим менше власних прибутків. А якщо громада розвивається й отримує прибуток вище середнього в країні (з розрахунку на кожного жителя), то не може ці кошти використати на користь ОТГ, вимушена віддавати «надлишок» до державного бюджету. Це може призвести до обнуління здобутків бюджетної децентралізації, спустошення місцевих бюджетів, погіршення якості послуг для жителів громад.

Олександр Лейбзон  упевнений, що державі необхідно розробити таку програму зростання економічного розвитку, яка б вирішила ці проблеми.

Голова Хрестівської сільської ради Олексій Троян додав, що банкрутству громади може запобігти також стабільність формування податків, зарплат, вартість комунальних послуг. Щоб вони не змінювалися кожного року, а мали якийсь певний рівень, на який жителі могли б розрахувати.

Усі пропозиції, що звучали під час тривалої дискусії, будуть викладені в одному  документі. Він, як повідомила керівниця Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська, направлять на реагування депутатам Херсонської обласної ради, а потім - депутатам Верховної Ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ