Підтримати нас

У Херсоні близько двохсот людей взяли участь у смолоскиповій ході на честь Дня пам’яті Героїв Крут. ФОТОРЕПОРТАЖ

Vgoru
Автор статті
29 січня 2017 16:45
661
Поширити:

Масштабною смолоскиповою ходою вшанували Херсонці пам’ять студентів і козаків, загиблих у 1918 році у бою під Крутами.

Ходу центром міста та мітинг, який відбувся після неї, організували представники націонал-патріотичних партій та громадських організацій. У заходах взяли участь активісти, небайдужі громадяни, а також депутати Херсонської міськради та районних рад від демократичних політичних сил.    

Під час мітингу промовці зазначали, що певним чином можна провести паралель між подіями майже сторічної давності та сьогоденням, бо зараз нерішучість людей при владі може теж привести до трагедії, як привела у 1918 році.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівській області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку в Україні урочисто вшановують пам’ять Героїв Крут.

${gallery:f5b4d3f57df430cd6b441b8e3de438f1}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ