Підтримати нас

Ці ночі в Криму, кому? На Каланчаку гурт "Бумбокс" підтримав українських бранців Кремля

Автор статті
20 липня 2018 03:08
829
Поширити:

Український гурт "Бумбокс" виступив на адміністративному кордоні з анексованим Кримом. Сцену встановили у відкритому полі біля пункту пропуску Каланчак.

Перед виступом, який тривав годину, лідер гурту Андрій Хливнюк наголосив, що це не концерт, а ненасильницька акція протесту на підтримку Олега Сенцова та інших українських політв'язнів. Під сценою розгорнули банер "Free Sentsov. Free Crimea".

"Це те, що я можу зробити, враховуючи свій досвід та професію. В даному випадку, я просто громадянин", - сказав Андрій Хливнюк, лідер гурту "Бумбокс".

"Я отримав твого листа. Я знаю, де ти. Багато, хто знає, де ти. Ми знаємо, через що ти йдеш. Ми розуміємо. Ми намагаємося зрозуміти, наскільки це важко. Може це пролунає пафосно, я пафосу ніякого не жену, я пишаюся, що ми з тобою в один час живемо. Ти велетенський приклад людської гідності, боротьби за правду", - звернувся Хливнюк до Сенцова, від якого він нещодавно отримав лист.

Хливнюк називає акцію "концертом для землі" тому, що акція планувалась спочатку без глядачів. Але послухати "Бумбокс" приїхало декілька сотень людей. Серед них - мешканці навколишніх сіл, Херсону, були кримчани. Люди тримали синьо-жовті прапори та плакати "Волю Сенцову", "Політв'язням волю", а деякі приїхали просто послухати улюблену групу.

"Приїхали закричать, що Крим - Україна, - каже Анастасія з Каланчака, - Сподіваємося, що нас почують там. Будемо розповсюджувати інформацію у соцмережах".

"Ми дуже здивувалися, коли дізналися про акцію Бумбокса. Дуже тепло на душі стало. Такий гурт, всеукраїнський, не стоїть осторонь цих подій - дуже приємно.", - додає жінка.

"Ми випадково дізналися з інтернету, що буде Бумбокс. Приїхали, щоб якось проявити свою позицію", - каже Світлана із Роздольного, що в Криму. Вона додає, що відчуває себе жахливо на півострові - "плачемо кожен день".

"Ми й за блекаут були, і за те, щоб воду не давали, за блокаду. Нехай там в Україні не кажуть, що мовляв українці в Криму ображаються. Нічого подібного. Ми хочемо, щоби Крим скоріше повернувся до України і все", - каже жінка, яка вірить у повернення до останнього.

Під час виступу гурту "Бумбокс" велась відеозйомка, яка стане частиною документального фільму "Return Ticket" - це спільна ініціатива із Білоруським Вільним Театром. Його мета - привернути увагу міжнародної спільноти до проблеми українських політичних бранців Кремля, зокрема Олега Сенцова. Фільм має вийти восени цього року.

Як пояснив лідер гурту журналістам, що саме Каланчак, а не Чонгар, обрали для проведення акції суто із логістичних причин.

"Потрібно було зіграти для Криму, а це найближче місце, далі я не можу проїхати", - сказав Хливнюк. Підготовка до акції тривала 10 днів.

Триває безстрокове голодування Олега Сенцова. Він відмовляється від їжі вже більше двох місяців та за останніми повідомленнями його адвокату знаходиться у важкому стані.

Гурт "Бумбокс" публічно підтримав Сенцова на музичному фестивалі Atlas в Києві.

P.S. Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ