Підтримати нас

"Це не кінець світу" – інтерв'ю з представником ВООЗ

Автор статті
22 березня 2020 10:44
595
Поширити:

Співробітник центру з глобального сповіщення та реагування ВООЗ Олег Стороженко відповів на питання про розробку вакцини від коронавірусу та ефективні методи лікування.

Коли з'явиться вакцина? Як шукають ліки для лікування заражених людей? І що робити, щоб не впадати в паніку, та, водночас, уберегтися від коронавірусу?

- Перше та головне питання: коли чекати вакцину від коронавірусу?

- Певні напрацювання в цій галузі є. Низка лабораторій працює над створенням вакцини – як на території Європи, так і в інших регіонах. Ми очікуємо, що до кінця року ми вже отримаємо вакцину, яка ймовірно до наступного літа вже буде доступна для того, щоб вакцинувати людей.

- Але поки вакцини немає. Як бути, як лікуватися?

- Специфічного лікування від нового коронавірусу немає. Наразі роботи тривають. Зокрема, сьогодні було оголошено про клінічні випробування препаратів для лікування коронавірусу. Подивимося, якими будуть результати випробувань. Щодо антибіотиків, то оскільки інфекція – вірусна, то антибіотики, безумовно, протипоказані для лікування вірусних інфекцій. Антибіотики потрібно починати тільки за призначенням лікаря, після консультації лікаря, якщо почалися певні бактеріальні ускладнення за наявної інфекції. Щодо ібупрофену, нестероїдного протизапального препарату, ми теж збираємо інформацію. Є дані, що використання засобу може ускладнити перебіг інфекції. Але, водночас, ми перебуваємо на дуже ранній стадії лікування цього вірусу.

- Від Вас, від офіційного представника ВООЗ, ми хотіли б почути – як уберегтися від COVID-19?

- Мийте руки, тому що коронавіруси зберігаються на поверхнях, ми чіпаємо ці поверхні. Потім ми чіпаємо обличчя. Є певна статистика – протягом хвилини людина чіпає своє обличчя від трьох до п'яти разів.

- А маска? Носити її чи ні?

- Маски носити мусять лише ті, хто хворіє. Для того, щоб не заразити оточення. Якщо ви не хворієте, якщо ви не відчуваєте жодного нездужання – в носінні маски немає жодного сенсу, тому що вона промокає від того, що ви дихаєте. Ви однаково її чіпаєте руками, знімаєте, одягаєте – вона стає брудною, не гігієнічною, і під час постійного носіння маски ви тільки збільшуєте ризик зараження.

- Але як не панікувати в умовах всесвітньої пандемії?

- Всі говорять, що кількість смертей зростає. Але якщо ми подивимося порівняльну статистику на 10 000 населення, то цифри – вони не такі вже й великі. Їх проте можна порівняти зі смертністю зі звичайним сезонним грипом. Одужує абсолютна більшість хворих, в лікарні потрапляє від 5% до 15% хворих, і щасливо одужує абсолютна більшість з них. Тобто, не потрібно сприймати це як кінець світу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ