Підтримати нас

Тростянецька «СіЧ»

Автор статті
22 листопада 2018 13:30
809
Поширити:

Проект «Шерифи для нових громад» наразі працює в 3-х областях України – Херсонській, Полтавській та Харківській. Але цікавий досвід запровадження «шерифів» у громадах інших регіонів не залишається поза нашою увагою.

Координатор проекту в Харківській області  поспілкувався з міським головою Тростянця Сумської області Юрієм Бовою.

Як розповів мер, у Тростянці працює громадське формування з охорони громадського порядку «Сила і честь» («СіЧ»), що підтримується міською радою. Формування виникло в 2014 році як реакція активних городян на ризик можливого військового вторгнення Росії. Тоді місцеві жителі об’єдналися для чергування на блокпостах неподалік від держкордону. З часом вони переорієнтувалися на вирішення безпекових проблем у громаді.

А з січня цього року на базі ГФ «СіЧ» запрацював Центр громадської безпеки. Це спільний проект  формування та Тростянецької міської ради, який  підтримав Міжнародний фонд «Відродження». Ідея  в тому, щоб разом із поліцією підвищувати рівень безпеки в місті та підтримувати  порядок. Члени  формування патрулюють вулиці, здійснюють рейди на браконьєрів та проводять профілактичні бесіди з порушниками.

За словами Юрія Бови, роботу місцевих «шерифів» оплачують за рахунок грантових грошей та завдяки перемозі ГФ «СіЧ» у конкурсі соціальних проектів, що проводився Тростянецькою міською радою.

Офіс Центру громадської безпеки ГФ «СіЧ» розташований у самому центрі міста на першому поверсі готелю «Тростянець». Звертатися до ГФ «СіЧ» можна особисто або за телефонами – якщо стали свідками псування  майна громади у парках та вулицях; розпивання алкогольних напоїв у невстановлених місцях;   хуліганство;  насильство у сім’ї;  недотримання тиші після 23 години. Заяви громадян реєструють  у журналі звернень і передають їх у відділення поліції.

У теплу пору в Тростянці постійно вирують фестивалі: у травні – класичної музики «Чайковський Fest», у червні – історичної реконструкції «Стара фортеця», у липні – для любителів велоспорту «Велофест», у серпні – рок-фестиваль «Схід-рок». Це приваблює тисячі туристів. І члени ГФ «СіЧ» разом із поліцією забезпечують  порядок під час масових заходів.

У місті встановлено 23 відеокамери, а диспетчерський пульт виведено на офіс «Сили і честі». Так, 7 листопада в міському парку ім. Чайковського змонтували дві відеокамери, які  придбали за кошти Міжнародного фонду «Відродження». Завдяки відеокамерам  уже вдалося розкрити низку кримінальних правопорушень, зокрема, пограбування банкомату та шахрайські дії стосовно людей поважного віку. І криміногенна ситуація в місті   значно покращилася.

Довідково:

За 9 місяців роботи Центру громадської безпеки громадським формуванням з охорони громадського порядку «СіЧ» проведено 172 патрулювання. За різні правопорушення в Тростянецьке відділення поліції  доставлено 46 правопорушників, проведено 49 зустрічей з громадянами, вуличними комітетами та ОСББ. Роздано понад 4000 флаєрів, прийнято і передано в Тростянецьке відділення поліції 9 заяв і звернень громадян. Члени ГФ «СіЧ» брали активну участь в охороні  порядку на всіх масових заходах, що проводилися в місті, при цьому не було допущено  злочинів і адміністративних правопорушень.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Шерифи для нових громад» за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір». Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його авторам і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ